Vi i riskgruppen oroar oss för Kimitoöns planer för äldreomsorgen

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Av den diskussion som förts på sociala medier och nu också i tidningen har vi undertecknade förstått att viktiga beslut angående servicestrukturen i Kimitoöns kommun skall fattas på fullmäktigemötet i juni.

Vi som tillhör vad som i coronatider kallas för riskgruppen oroar oss just nu för vad beslut fattade på ogenomtänkta grunder angående äldreomsorgen och seniorservicen i kommunen kan betyda för vårt framtida välbefinnande.

En kontinuerlig dialog från kommunens sida med invånarna har länge funnits på vår önskelista, som vi vid olika tillfällen har delgivit både ledande tjänstemän och beslutsfattare.

När publika informationstillfällen har ordnats har vi sett till att vi är företrädda i publiken. Och i vissa ärenden har vi också upplevt att vi fått delta som samarbetspartners. Men alltid har svaren ur vår synvinkel blivit på hälft.

Var dröjer besluten och de konkreta handlingarna? Och varför blir den offentliga diskussion som förs så diffus eller tynar bort.

Hur har det till exempel gått med planerna på ett seniorhus på HVC-tomten i Dalsbruk? För ett par år sedan såg samarbetet med Yrjö och Hanna-stiftelsen mycket lovande ut. Sedan har ingenting hörts. Vad beror det på?

Nu har Folkhälsan dykt upp i diskussionen som en tänkbar aktör för seniorboende. Kanske bägge behövs med tanke på kommunens åldrande befolkning.

Men hurudana är till exempel Folkhälsans hyresavgifter i förhållande till Yrjö och Hanna–stiftelsens relativt låga ara-hyror?

Hur förhåller sig kommunen till de befintliga kommunala åldringshemmen? Kan allmänheten få en konkretare bild av planerna på ett kluster kring åldringsvården i Kimito centrum alternativt ett kluster kring ett renoverat Hannahem i Genböle innan beslut fattas?

Innebär dessa två alternativ att den attraktiva och för skärgården fördelaktiga planen på ett äldreboende på den gamla HVC-tomten i Dalsbruk inte längre är aktuell?

Hur beaktar man tvåspråkigheten vid planeringen av äldreomsorgen? Finns det planer och nya infallsvinklar på att utveckla hemvården ytterligare så att vi tryggt kan bo kvar hemma en längre tid? Kan kommunen tänka sig en öppen diskussion kring den?

Demensvården kommer säkert att behöva en större kapacitet i framtiden. Vad är planerna för den?

Vid olika tidpunkter i våra liv har vi undertecknade valt Kimitoön. Vi har gjort oss bofasta här och älskar naturen som omger oss och den på många sätt välvilliga attityd vi har blivit bemötta med.

Vi uppskattar också mycket av det som kommunen har att erbjuda av t.ex. kulturtjänster och generös omsorg om de äldres kondition. Nu i coronatider gläder vi oss åt kommunens vilja att stå till buds med hjälp där det behövs.

Vi vill så gärna bo kvar på denna fina ö men önskar att kommunen i högre grad och i god tid ville delge kommuninvånarna sina planer, öppna dem för diskussion och redovisa sina målsättningar.

Gunilla Avellan

Carita Blomkvist

Pirkko Cygnel

Carita Forsman-Rudels

Pälvi Hannonen

Marianne Jokinen

Marjatta Karikoski

Merja Keijonen

Pirkko-Liisa Topelius

Ulrika Wolf-Knuts

Publicerad: