Vi behöver framtidsfärdigheter för en ljusare framtid

Privat
ung man som ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vid varje årsskifte har jag som vana att reflektera över det gångna året, både på ett personligt plan och i ett bredare perspektiv.

Det gångna året var, precis som de senaste åren, fullt av osäkerhet.

Valresultat runt om i världen vittnar om hur olika ideologier kolliderar med varandra.

Geopolitiska spänningar och krigskonflikter har eskalerat.

Klimatavtal förlängdes, men de konkreta åtgärderna för att minska på växthusgaser har lyst med sin frånvaro.

Sådan utveckling får många att se på framtiden med en blandning av rädsla och oro.

Mitt i kristider är det lätt att bli förlamad och dra sig inom sitt skal för att vänta bättre tider.

Därför behövs det nu mer än någonsin mod att agera för en bättre morgondag.

Framtidsfärdigheter innebär bland annat förmågan att förutse och anpassa sig i en konstant föränderlig värld, genom att utnyttja till exempel kritiskt tänkande, kreativitet och teknologisk kunskap.

Det som historien gång på gång har bevisat är att ifall vi inte själva aktivt bygger vår framtid, så kommer någon annan att göra det i stället för oss.

För att citera fritt översatt Mahatma Gandhi: Framtiden beror på det vad du gör idag.

Att agera utan en tydlig riktning leder tyvärr sällan till önskat resultat. Då framtiden planeras, betonas vikten av så kallade framtidsfärdigheter.

Framtidsfärdigheter innebär bland annat förmågan att förutse och anpassa sig i en konstant föränderlig värld, genom att utnyttja till exempel kritiskt tänkande, kreativitet och teknologisk kunskap.

Utvecklingen av dessa färdigheter kan visa sig i vardagen som bättre beslutsfattande, utökad flexibilitet i arbetslivet samt beredskap att kunna reagera i snabbt ändrande situationer.

På grund av dessa orsaker skulle vi alla dra nytta av att förstärka våra framtidsfärdigheter.

Det statliga organet Sitra har till och med föreslagit att framtidsfärdigheter borde bli en medborgarfärdighet, så att vi finländare får ännu bättre förutsättningar att förutse och påverka framtiden.

Jag stöder denna tanke, eftersom att fundera över olika framtidsscenarion hjälper oss att förstå vad vi verkligen önskar oss av morgondagen. Detta ger tro, trygghet och en tydlig riktpunkt i den rådande osäkerheten.

Som det gamla ordspråket säger: ”ett mål utan en plan är bara en dröm”.

Förmågan att styra framtidens riktning, det vill säga förmågan att leda handlingar och diskussioner mot önskat resultat, kräver att vi har en tydlig förståelse för vilka de steg är som leder till en bättre morgondag.

En plan fungerar som en bro mellan nutiden och den framtid vi önskar.

Årets tema för Åbo Juniorhandelskammare är ”Framtidens skapare”. I år fokuserar vi i vår verksamhet på att förstärka medlemmarnas ledarskaps- och framtidsfärdigheter, utöka internationellt samarbete med andra europeiska juniorhandelskammare samt utföra utvecklande samhälleliga projekt, vilka strävar åt att bidra till en bättre framtid för Åbo regionen.

Jag är övertygad om att framtiden tillhör dem som aktivt bygger den.

Förändringsprocessen börjar alltid från individer, men för att åstadkomma verklig förändring behövs kollektivt agerande.

När vi förstår framtidens möjligheter och risker, har var och en av oss möjlighet att vara en framtidsskapare i vårt eget liv – vare sig det handlar om arbete, familj eller samhälle.

Låt oss därför göra år 2025 till året, då vi börjar fråga oss själva och varandra: ”Hur vill du att framtiden ska se ut?”

Vem vet, kanske leder detta till att förändringen mot det bättre sker snabbare än vi vågat hoppas på.

Niko Hiltunen

Ordförande för Åbo Juniorhandelskammare år 2025

Publicerad: