Vi äter nu mer havre än råg

Pixabay
Ett havreax.
Havre är ett av de sädesslag som klarade sig bättre.
Publicerad:

Den inhemska livsmedelsindustrin använder nu mer havre än råg, meddelar naturresursinstitutet Luke. Under perioden juli 2016-juni 2017 användes 90 miljoner kilogram havre och 89 miljoner kilo råg.

Den totala användningen av spannmål, både inhemskt och importerat, uppgick till cirka 1,4 miljarder kilogram.

Foderindustrin använde 606 miljoner kilo, livsmedelsindustrin 429 miljoner kilo och den övriga industrin 334 miljoner kilo. Den övriga industrin omfattar bland annat mältning och etanol-, enzym- eller stärkelseproduktion.

Vete utgör över hälften av det spannmål som används inom livsmedelsindustrin. Havre och råg står båda för cirka en femtedel. Korn står för endast 3 procent.

Producentpriserna för vete, korn och havre har stigit något under 2017, uppger Luke.

Ett ton brödvete kostade i snitt 154 euro/ton i juni, vilket är 6 procent högre än i juni 2016. Priset på kornfoder låg i juni vid 129 euro/ton, en ökning med 2 procent på ett år.

Publicerad: