"Vi är länkar i en lång ÅU-kedja" – 200-årsdagen är både en vanlig dag och en dag fylld av festligheter på Hansatorget

Carina Holm
en tidningsredaktion samlad
ÅU fyller 200. En onsdag bland andra, men ändå en väldigt speciell dag för ÅU-gänget. Kim Lund, Monica Forssell, med Frida Nyberg-Pulli stående bakom. Jacob Hjortman, Katarina Pada, Emilia Örnmark via länk från Kimitoön, Tom Simola. Sittande Aare Kiviranta, Anne-Maarit Itänen och Jean Lindén. Bakom dem står Sari Sarelius, Camilla Hynynen och Sabine Schütt.
Publicerad:

Det är en vanlig onsdag på ÅU:s redaktion i Åbo, men ändå en väldigt speciell dag. Det är 200 år sedan som Åbo Underrättelser utkom för första gången, den 3 januari 1824.

– Arbetsmässigt är det en dag bland andra, men visst känns det ärevördigt att ÅU har funnits i 200 år. Det är fint att få vara en del av det, säger Kim Lund, reporter, som den här dagen bland annat ska följa den paneldebatt om vården som ÅU ordnar klockan 14 på Hansatorget med anledning av jubileet.

Han säger att han också har lite sjöfartsfrågor på gång och lite annat smått och gott.

– Lite virkande, som vi brukar säga här på ÅU.

Carina Holm
två män och en kvinna i en kontorskorridor
En del av redaktionen. Kim Lund, Aare Kiviranta och Monica Forssell.

Väntar på en ÅU-bebis

Aare Kiviranta har börjat som inhoppare på redaktionen i höstas.

– På sätt och vis är det en rutindag. Jag ska bland annat intervjua en ny restaurangföretagare. Jag har också ett lite speciellt uppdrag med anledning av jubileet.

Kiviranta är nämligen beredd att rycka ut på kort varsel.

– Jag väntar på ett samtal från ÅUCS där vi hoppas få träffa en familj som får barn just i dag på ÅU:s födelsedag. Tanken är att vi ska följa med den här ÅU-bebisen under året.

ÅU:s webbchef Monica Forssell säger att det känns fint att få vara en länk i Åbo Underrättelsers långa historia.

– Vi är länkar i en lång kedja som vi också bidrar till att föra vidare. Jubileet får ju en att stanna upp och tänka hur fint det är att få vara med och vara en av dem som för lasset vidare.

"Väldigt speciellt"

Kiviranta inflikar att han tycker att han har tur som får vara på ÅU just nu.

– Att en tidning fyller 200 år är trots allt väldigt speciellt, säger han.

Monica Forssell ska under dagen bland annat försöka testa en ny kommentarsfunktion och dess översättning för ÅU:s webb.

– Det pågår mycket utvecklingsarbete av ÅU:s och Pargas Kungörelsers sajter. Det är jättemycket tekniskt arbete på gång i kulisserna. Det syns inte, men vi ska till exempel snart lansera en ny e-tidning som ska göra det bättre och smidigare för folk att läsa våra tidningar digitalt.

"Väldigt kunnig och som jobbar hårt"

Redaktionschefen Sari Sarelius började på ÅU i höstas.

– ÅU har en redaktion som är väldigt kunnig och som jobbar hårt. Det är ett begåvat gäng som kan mycket. Jag tycker att vi ska vara stolta över att fylla 200 år och över att ha överlevt, med tanke på pressens historia, där tidningar har uppstått och lagts ner. Visst är det mäktigt och imponerande att Åbo Underrättelser fortfarande utkommer, på svenska.

Carina Holm
kvinna vid skrivbord
Sari Sarelius. ÅU:s redaktionschef.

Vart vill du som redaktionschef föra ÅU framöver?

– Oberoende av om vi gillar det eller inte så lever människor i dag via sina smarttelefoner. Vi måste vara där och också vara aktuella hela tiden. Det är en stor utmaning för en liten tidning.

Hon säger att det lokala är det som är ÅU:s grej i dag.

– För hundra år sedan fanns det mycket utrikesnyheter i ÅU. Även om vi får nyheter från vilket ställe som helst i världen i dag är det ändå det som händer nära som står oss närmast i vardagen.

Fastklistrad vid skärmarna

Också vid ÅU:s nyhetsdesk rullar vardagen på jubileumsdagen till ära. Katarina Pada uppdaterar ÅU:s webb.

– Jag sitter fastklistrad vid de här skärmarna och ser till att lokalbevakningen når ut till läsarna under hela dagen. Visst får man i dag stanna upp lite och tänka "åhå" och att det faktiskt är en ganska speciell dag i dag.

Desken. Tarja Kivelä, Jean Lindén och Katarina Pada.

Dagens nyhetschef Jean Lindén påminner om jubileumsjippot på Hansatorget i dag med början klockan 12.

– Jag ska försöka hinna gå dit en sväng. Visst känns det lite högtidligt att ÅU fyller 200. Vi har en viktig funktion och skapar ett slags helhet i Åbo och Åboland. Med Västnyland blir det en ännu större region som vi förenar.

Över 41 år på ÅU

Vid desken sitter också grafikern Tarja Kivelä, ÅU:s klippa och allt-i-allo, som har jobbat för Åbo Underrättelser i mer än en femtedel av tidningens historia, nämligen i 41 år.

– Jag jobbade på Laitilan Sanomat när jag såg en jobbannons i ÅU. Allt har förändrats under den tid jag har varit i huset. När jag kom som tryckytsframställare gjordes sättningen i metall och ombrytningen på papper. Nu görs allt på skärmen.

Carina Holm
kvinna i kontorslandskap
Tarja Kivelä, med över 40 ÅU-år i bagaget.

Hon har gjort annonser, ombrutit sidor, jobbat med reproproduktionen och framkallat bilder i mörkrum från film. Bland annat.

– Vi var omkring tjugo personer på den grafiska avdelningen när jag började. Det bästa med mitt jobb i dag är att ombryta sidor och ha friheten att få skapa sidor och hitta på snygga lösningar.

Många spännande människomöten

Frida Nyberg-Pulli har en hektisk dag framför sig. Hon jobbar med kundservice och administration och hinner knappt avsluta ett samtal med en prenumerant som vill förlänga sin ÅU-prenumeration, förrän hon får ta emot en leverans av laminatfickor.

Carina Holm
två kvinnor i gult vid ett stort lyckohjul
Klara för fest. Frida Nyberg-Pulli och Camilla Hynynen.

– Det känns pirrigt med jubileumsdagen. Det är mycket som händer på Hansatorget och mycket som ska klaffa. Det har varit många möten med olika samarbetsparter och mycket fixande i bakgrunden. Jag ser fram emot många människomöten!

Reporter, ledarskribent
Publicerad: