"Vi 70-plussare är inte utpekade, utan föremål för omtänksamhet" skriver Ole Norrback

Publicerad:

I dessa coronatider är vi 70+are i fokus. På grund av ålder och underliggande sjukdomar är vi mest sårbara för viruset. Myndigheterna har gjort sina radikala beslut för att skydda oss.

Vi 70+are är inte utpekade, utan föremål för samhällets speciella omtänksamhet. Ett varmt tack till alla beslutsfattare för det!

Experter är som regel kunniga på smala områden. Det är bara naturligt att beslutsfattarna hittills lyssnat mest på epidemiologerna.

Nedstängningen av samhället och isoleringen av oss, leder emellertid också till andra stora individuella problem för många. Supandet, våld i hemmen, depressioner och mentala problem ökar. För många kan de problemen vara större än att drabbas av covid19, som ju en del inte ens märker att de har.

Det är dags att göra en bredare bedömning av läget och att ge mera utrymme, utöver åt ekonomerna, också åt andra experter som psykologer, sociologer, fysioterapeuter och många andra.

Många 70+are tolkar råden att stanna hemma och undvika sociala kontakter alldeles bokstavligt. Det kan inte ha varit meningen att vi skall låsa in oss mellan fyra väggar, i värsta fall till årets slut.

Vi 70+are ränner inte omkring på gator och torg och smittar ned andra. Bara vi noggrant följer myndigheternas tydliga råd, vilket vi 70+are som regel gör, skall vi kunna röra på oss.

Skulle krisen pågå till årets slut, och råden följas bokstavligen, skapas stora och andra hälsoproblem, också de med fara för liv. Myndigheternas råd hittills har mest rört sådant vi bör undvika. De borde nu kompletteras med råd om vad 70+are bör eller kan göra för att bevara hälsan.

Dödligheten på äldreboenden är långt en följd av att adekvat skyddsutrustning för personalen är bristfällig eller saknas.

Krisen tvingar fram en välkommen ny prövning också av hoten mot säkerhet, liv och hälsa och en ny prioritering av investeringar i trygghet och säkerhet. Väl så.

Viruset kommer sannolikt att påverka tills flockimmuniteten är tillräcklig eller tills vi har ett vaccin, som rår på viruset. Så länge kan samhället inte gå på sparlåga, och så länge kan vi inte isolera oss.

Följ experternas råd! De vet inte allt, men mera än vi. Använd också gott förstånd.

Låt oss byta ut rådet om att undvika social kontakter till ett råd om att undvika fysisk närhet.

Sociala kontakter behöver vi minst lika mycket nu, men formerna måsta vara andra när vi inte kan träffas på möten eller i sångkören.

Vi skall ringa varandra, skriva brev, sända sms eller bilder. I ett gott samhälle månar vi om varandra, och i synnerhet i kristider.

Ole Norrback

Förbundsordförande

Svenska Pensionärsförbundet

Publicerad: