VF i Åbo vill åtgärda ojämlikhet: "Resurserna för utbildning och hälsovård är avgörande"

Stefan Holmström
Man står framför gammalt stenhus
Gränsen mellan det offentliga och privata oroar Vänsterförbundet, som ställer sig kritiskt till hur Åbo stad har bolagiserat och privatiserat service, säger Jaakko Lindfors.
Publicerad:

I omröstningar i Åbofullmäktige har Samlingspartiet, De gröna och SDP ofta stått på ena sidan och Vänsterförbundet på den andra. Den politiska verkligheten är ändå inte så svartvit som man kunde anta av omröstningsresultaten.

Det säger Jaakko Lindfors, tills december 2020 ordförande för Vänsterförbundet i Åbo.

– Vi har alltid varit med i alla förhandlingar, vi vill vara med och påverka.

Sedan kan det vara i större beslutshelheter som kan vara sådana som gör att VF måste säga nej till något förslag. Lindfors nämner höstens budgetförhandlingar, då VF ville stoppa nya nedskärningar i utbildningen.

– Vi försökte undvika dessa och det var ganska nära att vi lyckades. Resurserna för utbildning och hälsovård i Åbo är avgörande för framtiden, säger Lindfors.

De stadsanställdas villkor

Nedskärningarna inom bildningssektorn blev ändå inte så stora som hade förslagits. En annan verklig framgång, visserligen inte i fullmäktige, var det att Arkea inte tilläts byta till sämre kollektivavtal för sina anställda, säger Lindfors.

– Vi var i minoritet då vi motsatte oss detta, säger Lindfors, som är glad för att facken också engagerade sig så starkt i den här frågan.

I valprogrammet utdömer VF försämringar av anställningsvillkor och alla slag av så kallat avtalsshoppande. I höstas var VF de enda som ville behålla de anställdas lunchförmåner – men till slut var det en enhällig stadsstyrelse som var av samma åsikt.

VF går till val med ett program som har rubriken "ett bättre Åbo för alla, inte för få". I programmet uppges bland annat att gruppen vill åtgärda ojämlikheter mellan invånare och trygga allas möjlighet till bostad, utbildning, arbete och vård samt att idka kultur. Hälsocentralsavgifterna borde också slopas för alla.

Ett resecenter får ett ja, men inte det planerade upplevelsecentret på bangården. Staden ska inte bidra med 30 miljoner euro till det, säger Lindfors.

Gränsen mellan det offentliga och privata oroar Vänsterförbundet, som ställer sig kritiskt till hur Åbo stad har bolagiserat och privatiserat service. Det har lett till osäkerhet och minskat öppenheten kring beslut som fattas.

Lindfors föredrar Spindeltomten

Då det gäller musikhusets placering går åsikterna i sär inom VF. Kulturhistoriskt sett, och då man beaktar stadsbilden, skulle Spindeltomten invid Stadsteatern vara en bättre plats än Självständighetsplan, anser Lindfors själv.

– Jag är också lite orolig över att Självständighetsplan innebär sådana utmaningar att hela planen kan falla.

Lindfors poängterar att VF inte vill hindra staden från att få ett musikhus, men att det handlar om att erkänna realiteter: musikhuset ryms på Spindeltomten och ett besvär kan stoppa visionen om Självständighetsplan.

"Läget minst lika bra som 2017"

Då det gäller spårtrafikslösningar stöder Vänsterförbundet generellt sådana, säger Lindfors. Majoriteten av gruppen stöder både spårvagnar och entimmeståget. VF vill också se en närtågslösning på de tre banor som möts i Åbo.

– Alla spårlösningar det här bör behandlas som en ekologisk fråga. Vi kan överlag inte glömma den ekologiska biten i alla beslut.

Lindfors räknar upp: klimatet, den minskande artrikedomen, Östersjöns tillstånd, mikroplaster… Alla dessa är internationella hot men alla har också en lokal nivå som är kopplad till lokala politiska beslut, säger han.

Vänsterförbundet i Åbo hade ett lyckat val förra gången, till stor del som en följd av att partiordföranden Li Andersson var en överlägsen etta i Åbo. Antalet ledamöter steg från nio till tolv. Lindfors är hoppfull också då det gäller vårens val, trots att tre av de av de nuvarande ledamöterna inte upp.

– Läget är minst lika bra nu som för fyra år sedan, säger Lindfors, som själv är ersättare i fullmäktige men nu siktar på att bli ledamot.

Det här är del fyra i en intervjuserie med nyckelpersoner för de politiska grupperna i Åbo. Här hittas intervjuerna med SFP:s Anna-Karin Tötterman, Grönas Riina Lumme, SDP:s Mika Maaskola.

Intervjun gjordes innan det avslöjades att Vänsterförbundets borgmästarkandidat Sasu Haapanen misstänks för brott, därför har det inte behandlats här. Korrigering införd kl. 12.15 måndag: Jaakko Lindfors avgick som Åbo-Vf-ordförande i december, då Sasu Haapanen blev ordförande vid årsskiftet. Efter beskedet om brottsmisstankar mot honom har Joonas Jääskeläinen blivit ordförande.