Vem styr?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Det är och ska inte vara ICT-system som styr vården och omsorgen i det nya välfärdsområdet. Kjell Wennström skriver förtjänstfullt (ÅU 11.1) om utmaningarna att integrera alla de ca 40 olika patient- och ICT-system som nu finns inom det kommande välfärdsområdets kommuner inklusive sjukvårdsdistriktet.
ICT-systemen styr inte, men de behövs som styrinstrument för snabbare, kvalitativt bättre vård och för att den som behöver vård inte ska bollas mellan flera laboratorier och läkare. All information om en patient, en åldring eller en mentalvårdspatient ska finnas tillgänglig i ett och samma system.
Välfärdsområdet styrs av dess fullmäktige som är ett politiskt organ. Den som väljs i fullmäktige ska klara av att hantera helheter, förstå sig på kopplingarna mellan olika frågor och de praktiska följderna av besluten. Därför har Svenska folkpartiets krets valt som sina huvudkandidater personer som har politisk erfarenhet, politiskt kunnande och fungerande nätverk med andra partier och med de tjänstemän som bereder reformen.
Det nya fullmäktige kommer att besluta om strukturen för hela organisationen inom välfärdsområdet. Fullmäktige ska besluta om förvaltningsstadgan för välfärdsområdet, ta ställning till vilka nämnder och utskott som ska tillsättas, storleken på både styrelse och nämnder och besluta om de styrande politikerna i dessa ska vara heltidsanställda eller inte.
Det svenska och tvåspråkiga inslaget ska bevakas på alla organisationsnivåer, vilket våra erfarna SFP-huvudkandidater har jobbat för i flera år både regionalt och lokalt.
Valmatematiken (d’Hondts metod) styr räknandet av jämförelsetalet för ett parti, också för de partier som bildat tekniska valförbund såsom SFP och Samlingspartiet gjort. För att SFP ska få sex, minst fem, kandidater invalda måste rösterna koncentreras på dem så jämnt som möjligt.
Jag vet att SFP-kandidaterna Niklas Guseff, Kjell Wennström, Veera Granroth, Åsa Gustafsson, Regina Koskinen och Merja Fredriksson har de politiska kvalifikationer som behövs för att representera SFP i fullmäktige, det styrande politiska organet för välfärdsområdet.