Vem ska trygga vardagen då något sker, om inte Polisen – men det krävs tillräckligt med resurser

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Folk vill nog aldrig hamna i en situation då de måste ringa till larmcentralen. Ingen skulle heller vilja befinna sig i en situation där de behöver polisen för att skydda sin hälsa eller sitt liv

I Finland borde alla kunna lita på att polisen ger hjälp och skydd när man behöver det mest. Detta kräver dock att vi har tillräckligt många poliser ute på fältet.

Vi måste ha tillräckligt med poliser för att trygga vardagen i extrema situationer. I verkligheten har Finland för tillfället det lägsta antalet poliser i Europa i förhållande till befolkningen. Skillnaden i jämförelse med till exempel Sverige är betydlig.

Gång på gång i år har polisen uttryckt en allvarlig oro över att resurserna är otillräckliga: det samma kraftfulla budskapet hörde jag när jag besökte Polisen i sydvästra Finland och var med på nattskiftet med en patrull.

Vi måste förstå hur viktigt polisens arbete är när det gäller att förebygga brott. Vi märker sällan – eller blir ens medvetna om – arbetet i vardagen.

Det är ett tecken på ett framgångsrikt förebyggande och bekämpande av brott. Polisen kan vara den första kontakten för många som behöver hjälp eller stöd.

En person med självmordstankar eller självmordsbeteende kan till exempel förorsaka oro hos sina närstående, och i en akut situation kan polisen vara den enda myndigheten som kan ingripa.

En ung person som mår dåligt kan ha polisen som sin första trygga kontakt. När vi talar om poliser talar vi om människor och resurser som är ovärderliga för allas vår säkerhet.

Även om det jobb som görs inte är alltid synligt, betyder det inte att konsekvenserna av att minska resurserna inte skulle synas dramatiskt i samhället. Ofta är situationer där polisen behövs för att skydda liv och hälsa sådana tillfällen då ett människoliv antingen kan räddas eller, i värsta fall, förloras.

Under den här regeringsperioden har poliser rekryterats för att bekämpa till exempel människohandel och cyberbrottslighet tack vare De gröna inrikesministrarnas arbete. Dessa tjänster måste göras permanenta.

Finland har vant sig vid att lita på polisen och så bör det vara också i framtiden. Polisutbildningen i Finland har varit populär och antalet sökande högt.

Man kan dock oroa sig för om det kommer att vara så också i framtiden, om de som arbetar inom polisen ställs inför en alltför stor arbetsbörda.

Man måste se till att den psykosociala arbetsmiljön bättras och att arbetssäkerheten inte äventyras. Det är en ohållbar ekvation om antalet polisuppdrag ökar utan långsiktig finansiering.

Trygghet är inte gratis och vi måste vara beredda att betala för den – ingen eurosumma kan kompensera för förlorade människoliv.

Läs fler kolumner av Sofia Virta här

Riksdagsledamot och partiordförande, De gröna
Publicerad: