Växtbaserad skolmat kan bidra till ett superår för klimatet
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Nu kör vårterminen igång i Åbos skolor. Vi befinner oss i ett planetärt nödläge men 2021 kan bli ett superår för klimatet. Skolorna bör ta sitt klimatansvar genom att servera växtbaserad mat som standard. Klimathotet gör tyvärr att många elever fruktar morgondagen, men samtidigt är de mer engagerade för klimatet än någonsin. Det bör rimligen inspirera skolorna att satsa på grönare mat. Snart återansluter sig USA till Parisavtalet. Det öppnar upp enorma möjligheter på FN:s klimatkonferens i Glasgow senare i höst. Djurhållningen blir en nyckelfaktor i klimatarbetet eftersom den globalt står för 14,5 procent av växthusgaserna, enligt FN. Varje vardag serveras hundratusentals måltider i skolan. Vad som serveras där har alltså en enormt stor betydelse för klimatet. Alla måste hjälpa att minska växthusgasutsläppen. Det är dags för skolorna att visa ledarskap genom att servera klimatsmart och nyttig vegetabilisk mat som proteinrika baljväxter, fullkornsbröd, grönsaker, nötter, frukt och färgglada bär. Jonas Norborg