Vattnet i Houtskär behöver inte längre kokas - men råvattnet är inte helt rent

Arkiv/Ari Sundberg
kvinna tar vatten ur kran i ett kök
Nu går det igen att dricka vattnet som kommer från kranarna i hushåll som är anslutna till det kommunala vattentjänstverket i Houtskär. Vattnet kan dock smaka klor.
Publicerad:

Det vatten som Pargas vattentjänstverk distribuerar i Houtskär kan nu tryggt användas utan att vattnet först kokas. Det meddelar avdelningschef Johanna Mäkinen vid Lundo miljöhälsovårdstjänster.

Man kommer ändå att fortsätta tillsätta klor i vattnet i Houtskär. Detta eftersom det i råvattnet fortfarande finns bakterier.

Kloreringen och provtagningarna kommer att fortsätta tills man har kunnat säkerställa råvattnets kvalitet.

Smak- och luktstörningar kan fortfarande förekomma. Klormängden hålls dock på en sådan nivå att det är säkert att använda vattnet, uppger Mäkinen.

Det var förra veckan som man upptäckte fekala bakterier av typen Escherichia coli samt enterokocker i vattnet.

Att det finns bakterier i råvattnet tros bero på att det på grund av de kraftiga regnen förra veckan runnit in ytvatten i råvattenbrunnarna.

Mika Laaksonen, driftchef vid Pargas vattentjänstverk, har i dag  på onsdagen besökt Houtskär och tagit vattenprov från alla råvattenbrunnarna. Hur många brunnar det handlar om vill Laaksonen av säkerhetsskäl inte uppge men säger att det handlar om flera brunnar.

Provresultaten får man i slutet av veckan. När man vet vilken eller vilka brunnar som är förorenade kopplas de brunnarna bort och tvättas.

Publicerad: