Väststrandens nya vinbar blev en liten bit av Berlin – "Centrum och soffan är våra största konkurrenter"

Robin Sjöstrand
Man och kvinna i soffa och fåtölj, med en vägg av tavlor bakom sig.
Begagnade möbler, mestadels bortskänkta sådana, och en tavelvägg sätter sin egen prägel på den nya Vinbaren Veistämö. Jens Fingerroos och Alexiana Gaudiat har renoverat den gamla lokalen, som för många år sen fungerade som matsal för varvsarbetarna.
Publicerad:

Avsides från centrums vinkonkurrens har vinbaren Veistämö i all tysthet slagit upp dörrarna. I slutet av mars blev det återigen liv i Linna pubs före detta lokaler mittemot repslagarbanan ovanför Sigyn, när Alexiana Gaudiat och Antti-Veikko Pihlajamäki med gemensamma krafter ville ge lite liv åt Åbos stadsdel IX, även känd som Väststranden.

Det är främst Gaudiat som har drivit idén, som hon fick efter att ha passerat den tomma lokalen varje dag på väg till sitt förra jobb. Tack vare sin dåvarande chef kom hon i kontakt med vinimportören och -kännaren Pihlajamäki, och i höstas skrev de under hyreskontraktet.

– Jag har skött största delen av jobbet. Antti-Veikko har familj och jobbar här när han hinner och kan. Men jag är dotter till en restaurangföretagare, och man kan nästan säga att det varit en dröm att själv bli det också, säger Gaudiat, som är 25 år och restaurangföretagare för första gången.

Blev som i Berlin – men av misstag

Helt ensam har hon inte varit under processen. Under renoveringen fick hon hjälp av Jens Fingerroos , som hade erfarenhet av byggjobb sedan tidigare. På en minimal budget har de sedan renoverat stället.

En av väggarna är fylld med tavlor, och möblerna är loppisfynd. Själva lokalen är en blandning av gammalt och nytt, och för tankarna till hipsterbarerna i mellaneuropa.

– Det var egentligen inte planerat att det skulle se ut som i Berlin, men det blev så av misstag, säger Gaudiat och skrattar.

– Men samtidigt, fyller Fingerroos i, så blev det här utseendet också ett resultat av de personligheter som gjort det här – vi är avslappnade och det blev baren också.

Robin Sjöstrand
Man och kvinna bakom bardisken i en vinbar.
Jens Fingerroos och Alexiana Gaudiat berättar att baren redan har hunnit få stamkunder, som den 78-åriga mannen som kommer in en gång i veckan på en liten öl och en pratstund.

Föga förvånande är det vinkännaren Pihlajamäki som har stått för dryckesurvalet. På listan finns främst ekologiska viner och naturviner och ett par viner från franska Jura, som är nästa stora grej inom vinvärlden. Dessutom finns ett stort sortiment med öl från Lundobryggeriet Orava brewing.

Gaudiat står för själen och företagandet.

– Så fort vi får köket klart så vill jag börja servera tapas. Jag har flera vänner som är köksmästare som har lovat hjälpa mig. Jag vill också ta in något av den finländska naturen i köket och där har vildörtskocken Sami Tallberg lovat hjälpa mig. Jag vill lära mig så mycket jag kan, säger hon.

Trendigt med sardiner som tilltugg

Tills köket är klart hittas i princip bara sardiner för den som vill ha något tilltugg till dryckerna. Också här har Veistämö fingret på pulsen, för sardiner av bra kvalitet är också en ny trend som hittat till Berlin, Toronto, Los Angeles och andra stora trendsättarstäder i världen.

– Det är importerade sardiner från Frankrike, och vi serverar dem med Bageri Å:s bröd.

Samarbetet med Bageri Å på Kakolabacken är bara en av flera synergieffekter som redan har hunnit växa fram.

– Konstakademin kommer att bidra med konstverk till vår vägg, och eleverna har redan hittat hit om kvällarna. Kakolanruusus köksmästare har DJ:at här och killarna på Arvo har lovat hjälpa oss med cocktails, säger Gaudiat.

– Förhoppningsvis blir det mera samarbeten efter hand, vi har alla att vinna på det.