Vass kvalitetskontroll då orange succésax blir till i Billnäs

Kristoffer Nöjd
Kvinna testar nytillverkade saxar med orange handtag.
Alla ikoniska Fiskarssaxar provklipps före paketering.
Publicerad:

När man talar om det jubilerande Fiskarsbolaget går det inte att förbise de orangeskaftade saxarna – en världssuccé. Saxtillverkningen inleddes i Fiskars bruk men tillverkas sedan 1973 i det närliggande bruket Billnäs som Fiskarsbolaget successivt tog över från 1920.

– Här fanns arbetskraften, kunnandet och mark att etablera sig på, säger fabrikschef Markku Salama. Den ursprungliga delen av fabriken i Billnäs var 4 800 kvadratmeter stor. Nu har man drygt 20 000 kvadratmeter fabriksutrymme.

– Vi har fortfarande en anställd som var med när fabriken byggdes, säger Salama.

De första saxarna tillverkades i Fiskars bruk på 1830-talet. När det begav sig i Fiskars såg verkligheten annorlunda ut.

– Det fanns inte till exempel elektrisk belysning i fabrikerna i Finland förrän 1887. De första saxarna tillverkades av en blandning av järn och mässing eller järn och brons.

Kristoffer Nöjd
Man med sax i handen vid saxutställning.
Fabrikschef Markku Salama framför väggen som visar en del av Fiskarsprodukternas historia, inte minst saxens.

Den första varianten med det ikoniska orange plasthandtaget kom i slutet av 1960-talet – de facto av en slump.

Olika färger var på förslag till ett säljmöte men orange fanns inte bland dem. En maskinoperatör som hade gjort juicepressar tänkte att han tömmer maskinen på orange plast genom att gjuta några saxar i samma färg.

Den orange saxen presenterades på mötet och valdes som den man ville gå vidare med. De har haft samma form sedan 1993. Deras blad är av rostfritt härdat stål. Båda bladen slipas i 12 olika skeden för att hålla och fungera.

– Stålet är till 90 procent återvunnet. Vi tilläger bland annat krom för att stålet ska fungera som det bör. Också plasten är återvunnen i allt högre grad. Med tanke på att livscykeln kan vara upp till 50 år är det en ganska miljövänlig produkt, säger Salama.

Från fabriken i Billnäs går saxarna i huvudsak till den skandinaviska och europeiska marknaden.

Tillverkar också trädgårdsprodukter

I Billnäsfabriken tillverkas också bland annat yxor, snöredskap, sekatörer och vässare för knivar och saxar. Tidigare tillverkade man också övriga trädgårdsprodukter men det slutade man med 2017.

– Fiskars har alltid haft förmågan att göra produkter som passar i tiden. Design och hållbarhet ligger i Fiskars DNA, säger Salama.

I dag jobbar cirka 200 personer på fabriken, varav cirka 170 i produktionen. Fabriken har en produktutvecklingsavdelning, en fraktavdelning och ett eget testlaboratorium.

Man i testlaboratorium.
Ander Amasorrain testar Fiskars produkter innan de massproduceras.

Ander Amasorrain kommer ursprungligen från Baskien i norra Spanien. Han har jobbat på testlabbet i Fiskars i snart 10 år ditt han kom från forskningscentralen VTT.

– Som avskedsgåva fick jag faktiskt en Fiskarsprodukt. Men hemma i Spanien var varumärket inte så känt.

Nu är han en av testlabbets fyra ingenjörer. Hans jobb är att sätta prototyper på prov i olika skeden av produktutvecklingen innan de sätts i massproduktion.

– Vi testar i huvudsak inte färdiga produkter om det inte har kommit klagomål på dem, säger Amasorrain.

I testlabbet har man byggt olika apparater som testar produkternas hållbarhet på olika sätt. En maskin klämmer ihop en sekatör 250 000 gånger för att se hur fjädern står sig i det långa loppet.

En annan utsätter en yxa för felträffar på skaftet för att se hur bra det håller. En tredje böjer skaftet på en spade 50 000 gånger.

En fjärde fäller en förpackning för att testa hur den klarar sig i frakten och så vidare.

– Inget sekunda lämnar den här fabriken. Så här gör man världens bästa saxar och yxor. Det är min åsikt, säger Markku Salama.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: