”Vårt öl räcker inte till”
Kronisk ölbrist. Det lider Jonas Sahlberg av för tillfället. Eller inte Sahlberg personligen men nog hans bryggeri Kimito brewing.
– Vårt öl räcker inte till för tillfället.
Det har gått ett och ett halvt år sedan verksamheten körde igång.
– Och sedan dess har det gått jättebra.
Ölbryggning är fortfarande populärt.
Sahlberg inte speciellt rädd för att det ständigt dyker upp flera mikrobryggerier, tvärtom hjälper alla varandra.
Men det har börjat bubbla under ytan, säger han.
– Det finns redan maskiner till salu, bryggerier som har slutat och gör sig av med sin utrustning.
Jonas Sahlberg tror starkt på den lokala prägeln. Han föredrar det småskaliga.
Sahlberg har grundat firman tillsammans med sin fru Stina Meller-Sahlberg och Henry Andersson.
– De flesta beslut fattas över en kopp kaffe, vi behöver inga bolagsstämmor eller styrelsemöten.
Strategin har hela tiden varit att ha en så välmående firma som möjligt.
Framtidsutsikter är goda för vad som en gång startade som en hobby.
– Drömmen är att vi ska kunna jobba som heltidsanställda och leva på det.
I fjol producerade företaget 17 000 liter öl, i år 28 000 liter. Planen är att skaffa flera tankar för att komma upp till 45 000 liter per år.
På sätt och vis är tillväxten påtvingad, säger Sahlberg.
– Vi expanderar inte för att få det att gå runt, utan för efterfrågan mycket större än vi kan producera för tillfället.
– Men vi kommer aldrig att växa ur vårt skinn.
Att växa internationellt ligger inte som prioritet ett.
Sahlberg skulle ändå gärna exportera till Sverige, något som han också menar att kommer hända.
– Mest som en rolig grej, det skulle vara kul att se sitt öl på toppkrogar i Stockholm.
För tillfället säljs det på restauranger på Åbo, Kimito, Helsingfors, Tammerfors och på enstaka andra orter..
Det allra senaste ölet har kommit till tillsammans med gänget på nyöppnade Åborestaurangen Bruukki, med restaurangchef Jaakko Kinnunen i spetsen.
– Det kommer inte att finnas till salu någon annanstans än hos VojVeljets restauranger.
Samarbete inleddes med ett annan öl i början av året.
Det finns många referenspunkter med restaurangföretaget som i dagsläge har sju restauranger i Åbo.
– Vd:n Janne Juvonen är hemma från Björkboda. Företaget håller hög standard och hårda krav och det vill man ha av ett samarbete.
Det nya Kiri-IPA är en klättdrucken variant av Indian Pale Ale.
Det är det första IPA-ölet som Kimito Brewing tillverkat.
– Personligen har jag lite emot att all ljusaktig öl med bitterhet i dag kallas för IPA och att alla vill brygga sådant.
Bland bryggeriets produkter på Alkohyllan finns det två sorter som lätt skulle fylla IPA-standard, säger Sahlberg.
– Men för mig är det viktigt att produkten motsvara det man utger den för att vara.
IPA är en kraftigt humlad öl som har en hög bitterhet och en alkoholprocent som ligger mellan sex och sju.
Humle är fruktansvärt dyrt, säger Sahlberg.
– Vissa bryggerier vill att deras IPA ska drickas inom en månad. Ölet är supergott när det är färskt men det funkar inte alltid på en restaurang där man inte vet hurdan åtgången kommer att vara.
Därför har man bryggt en mindre sats på 400 liter som nyligen börjat serveras.
– Men det blir nog fler satser.
Öppningsfest på torsdag
Bruukki i Åbo öppnade sina dörrar förra veckans måndag.
VojVeljets nyaste restaurang ligger i en gammal cykelfabrik på Helsingforsgatan 15 i närheten av Tomasbron.
Restaurangen är öppen klockan 11–15 under vardagar, vilket innebär att man koncentrerar sig på lunch. Utöver det ordnas här evenemang.
– Det är en lättillgänglig, avslappnad och glad restaurang som koncentrerar sig på rejäl husmanskost, säger restaurangchef Jaakko Kinnunen.
Inomhus finns 91 sittplatser, terrassen rymmer 30 personer.
Öppningsfesten hålls i morgon klockan 17.