Vart är vi på väg inom utbildningsvärlden? – "Om vi inte gör något åt problemen så är risken stor att det goda inom utbildningen minskar"

debattvinjett i blått nere till vänster, hand som skriver på pulpet bakom
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skolan. Sjunkande inlärningsresultat, trestegsstödet som inte fungerar, elever som inte kommer till skolan, elever som mår dåligt, för hög arbetsbelastning för lärare och rektorer, försvårad kontakt till elevvårdspersonal, brist på kuratorer och skolpsykologer.

Listan över problem inom skolvärlden kan göras ännu längre.

I en del skolor finns barn från andra länder. Barn som kan ha upplevt svåra saker, barn som behöver få framtidstro och bli integrerade i vårt samhälle. Tyvärr blir många invandrarbarn utan tillräckligt stöd för att lyckas med sin skolgång och integrering.

Invandrarbarns rätt till förberedande undervisning behöver lagstadgas.

I våra skolor finns det också elever som mår bra och klarar sin skolgång. Vi har kunnig personal som tycker om sitt arbete. Om vi inte gör något åt problemen så är risken stor att det goda inom utbildningen minskar. Det finns en gräns för vad vårt skolsystem klarar av, går vi över den så ökar risken att vi har brist på lärare och rektorer. Ett bra ledarskap och kunnig personal är en förutsättning för en god utbildning.

Det finns en rädsla att den nya kommande regeringen gör sådana ekonomiska nedskärningar att utbildningen lider ännu mer.

Vallöften har brutits tidigare. Vi har inte råd med sämre utbildningsmöjligheter för våra barn, grundfinansiering måste fås i skick.

Regeringen har ett ansvar att se till att utbildningen fungerar, långsiktiga utbildningsvänliga satsningar bör göras. Att prata är en sak, att våga ta vettiga beslut är en annan sak.

Jag uppmanar kommande regering att agera med hjärta och klokhet för framtidens hopp, våra barn.

Jeanette Lindroos Rektor och lärare

Publicerad: