Vart är Kimitoön på väg?

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

KIMITOÖN. Under det senaste året hade det hänt många förändringar på Kimitoön. Till en början lite fakta.

Kimitoön går enligt budgeten ca tre miljoner på minus och i och med det behöver man spara så mycket som möjligt för att få ekonomin i balans. För detta har det blivit tillsatt en speciell arbetsgrupp, Balans2020 som försöker skrapa ihop de vettigaste inbesparingsförslagen. Det är bra att man försöker att få ekonomin i balans, men hur försöker man nå målet?

För det första så vill man skära ned på de viktigaste för befolkningen sektorer, nämligen utbildningen och omsorgen.

De största inbesparningarna enligt arbetsgruppens planer skulle beröra omsorgen.

Allt är mycket välplanerat enligt social- och hälsovårdsreformens modell men nyligen kom ett tråkigt besked för alla planer, social- och hälsovårdsreformen föll och regeringen avgick.

Alla planer som hade social- och hälsovårdsreformen som värdegrund har numera ingen grund att stå på, och de borde falla tillsammans med reformen. Men detta hände inte i det här fallet.

Privata bolag håller på att långsamt äta upp all omsorg på Kimitoön. Ett bra exempel på detta är att före detta Dalmed åts upp av Pihlajalinna. Beslutet hade kommit efter ett av kommunstyrelsens möten, där Pihlajalinnas Ratkaisu konsultavtalet skulle tecknas.

Beslutet att ge över företagsvården till Pihlajalinna hade inte varit med i varken KST:s eller omsorgsnämndens protokoll, och därmed är frågan vad som låg som grunden för beslutet.

Dessutom är Kimitoöns kommun enligt mig i krisläge, inte på grund av ekonomin, utan på grund av anställdas trivsel.

Två högt uppsatta tjänstemän inom omsorgen hade lämnat sitt arbete, och det är ett tecken på att någonting inte är ok i kommunen. Och det är ganska konstigt enligt mig att personalen just inom omsorgen upplever att de blir aldrig hörda. Bland dem finns många vårdare på äldrevårdsanstalter och till och med ledande läkaren.

Jag tror att detta är tyvärr sant, eftersom under två år hade jag aldrig hört personalens åsikter, utan endast politikers och konsulternas.

När en tjänsteman säger att han har tid att behandla ett ämne, borde hans svar respekteras, men det var inte fallet. Det skrevs om att tjänstemän är upptagna och därför behövs Pihlajalinna.

Jag tycker att det borde räcka med Liisa Ståhle, som svarade tydligt att Almahemmet borde bevaras i kommunalt regi eller flyttas till hyrutrymmen.

Syftet av utredningen förblir oklar, när den går i stora drag emot det som kommunen vill genomföra. Och nu en ny konsult!

Jag tycker att kommunen borde börja tänka på vad den gör. Varför har man ännu tjänstemän om man kunde byta dem mot konsulter, som lobbar sitt företags intressen.

Intressant om någon ens förstår det, men omsorg finns inte till för att göra vinst av det.

Om man istället skulle börja höra på personalen som jobbar inom områden, skulle man börja inse vad som på riktigt behövs, och inte det som lobbande företag föreslår för att målmedvetet ta över all verksamhet

Alexander Kruglov

Publicerad: