Värna om humlorna på era gårdar

En kvinna som tittar in i kameran. Bakgrunden är vit.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När vårsolen värmer känns det genast roligt att ta itu med vårsysslor.

Ibland förivrar jag mig och får senare plocka fram vinterkläderna på nytt och plantera om det som nattfrosten tagit.

Medan jag krattar gården surrar en humla förbi. Det måste vara en drottning som har vaknat. Hon förivrar sig sällan utan kommer i gång med vårsysslorna precis vid lagom tid. Hon har byggt vinterboet i en norrsluttning för att inte bli lurad av de allra första solstrålarna på våren.

Sin första måltid för året får humledrottningen från de gult lurviga videblommorna. Sedan börjar hon söka efter en bra boplats i en murken stubbe, en grästuva eller ett gammalt mus- eller sorkbo.

Humlan är kräsen och inspekterar många potentiella bostäder innan hon väljer den bästa. Det ska gärna vara soligt och inte för fuktigt. I Finland finns närmare fyrtio arter av humlor med varierande färgteckningar, och vissa arter gillar också att bo i hålor i byggnader eller som parasiter hos andra humlor.

Goda sorkår kan leda till ett bra utbud på boplatser och ökad mängd humlor. Om du har gnagare som husdjur kan du hjälpa humledrottningen genom att gömma djurets använda halm eller strö i en torr, liten håla i marken. Torr mossa och torrt gräs från gräsklipparen går också att fixa humlebon av, för oss som inte har möss hemma.

Gärna ska boet vara i en sluttning med halvsol. En brädbit eller stor barkbit ur vedtraven kan fungera som regnskydd över boet och täcks med jord och löv. En smal ingång till boet måste ändå lämnas öppen och inne i boet ska det också finnas lite fritt utrymme.

Drottningens följande syssla är att bära pollen till boet.

Hon formar pollenet till en boll och lägger ägg i bollen. Humlan sitter på pollenbollen likt en ruvande fågel och värmer äggen. För att humlan ska hålla hög kroppstemperatur behöver hon äta och ibland flyga ut för att hämta mera mat till sitt förråd. Vi får hoppas på vackert majväder med fin blomning så att drottningen har enkelt att hitta föda innan äggen blir för kalla.

Efter några dagar kläcks äggen. Drottningen hämtar mat till larverna och när de förpuppar sig lägger hon redan nya ägg.

Följande kull blir lättare att sköta eftersom den första kullen får hjälpa till med matningen. Alla ungar som drottningen föder blir arbetare och först på sensommaren föds övervintrande drottningar.

Humlor äter nektar och pollen och arbetarna använder mycket tid till att hämta mat i blommorna. I påsarna på benen och i krävan transporterar de mat som väger upp till 90 % av humlans egen kroppsvikt (har du hört myten om att humlor har för små vingar och är dåliga flygare? Det stämmer inte!).

Favoritväxterna är duntrav, maskros, rödklint, ljung, hallon, kråkvicker och åkervädd, men det finns över 200 blommande växter som humlorna gillar. Humlorna har under de senaste årtiondena minskat i vårt land. Detta är en följd av färre kulturbiotoper med blommande ängar och av bekämpningsmedel som tar kål dels på blommande ogräs, dels på humlorna själva.

Med lurvig kropp, lång tunga och förmåga att flyga också i sämre väder är humlornas arbetare mycket effektiva pollinerare. De sköter därmed om en viktig ekosystemtjänst då de flyger från blomma till blomma.

Att pollinerarna minskar märks redan på flera håll i Europa i form av osäkra skördar. Förutom odlingsväxter finns det också många vilda växter som är beroende av humlornas pollinering.

Utan humlor som vårsysslar i blåbärsblommorna får vi inte sommarsyssla med bärplockning. Ta alltså väl hand om vårens första humledrottningar!

Naturskollärare, Åbolands naturskola
Publicerad: