Varhas tårtpolicy är 2024 års mest pedagogiska förvaltningsbeslut

Robert Seger
kvinna i ljusgrå tröja med kort hår och glasögon ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Många förvaltningsbeslut som fattas i våra offentliga myndigheter är till sin utformning och sitt innehåll sådana att de flesta gäspar, blundar och fortsätter med sitt liv, ifall beslutet inte direkt berör en själv. Förslag till generalplan? Jaha. Ny servicehandbok för äldreomsorgen? 77 sidor svårbegriplig text.

Mot den här bakgrunden kan välfärdsområdet Varhas beslut från i vintras om nya principer för tårtservering på äldreboenden redan nu koras till 2024 års mest pedagogiska förvaltningsbeslut, eftersom det för den breda allmänheten synliggjort centrala mekanismer i hur beslut fattas och genomförs.

Åbo Underrättelser har förtjänstfullt rapporterat om tårtpolicyn och hur den skapat ringar på vattnet i det åboländska samhället, men här kommer en kort summering av vad som skett och av vilka samhälleliga och administrativa frågor de olika delarna av processen sätter fingret på.

I början av året fattade välfärdsområdet beslut om gemensamma regler för när välfärdsområdet betalar födelsedagstårtan, när någon som bor på ett av områdets äldreboenden fyller jämna år. Från och med i år är det bara de äldsta invånarna som fyller 90, 95 eller 100 som kan räkna med tårta på födelsedagen (ÅU 27.2.2024).

Grundbeslutet handlar om harmonisering av servicenivåer. När flera organisationer blir en, som när kommunernas äldreomsorg övergick till välfärdsområdet, är det obligatoriskt att jämna ut servicenivåer och anställningsvillkor.

Personal som arbetar med liknande arbetsuppgifter i välfärdsområdet ska ha samma löner och anställningsförmåner, oberoende om de tidigare var anställda av Pargas stad eller sjukvårdsdistriktet. Kriterierna för att få hemtjänst ska vara de samma oberoende om en person bor i Loimaa eller Nådendal.

Harmonisering är en nödvändig del i en förvaltningsreform, men ingenting säger att harmoniseringen behöver gå ner på tårtbitsnivå. Det går att jämna ut servicenivåer genom att tilldela enheterna jämlika budgetanslag för guldkanter i vardagen och låta enhetscheferna lokalt bestämma om pengarna ska gå till födelsedagstårtor eller något annat.

Här illustrerar tårtpolicyn den starka centralisering som hela välfärdsområdesreformen genomsyras av: Staten styr välfärdsområdena och välfärdsområdena detaljstyr underlydande enheterna.

De motreaktioner till tårtpolicyn som kommit från olika delar av det åboländska samhället synliggör i sin tur stora principiella frågor om hur arbetsfördelningen i samhället ska se ut.

Skärgårdens Lionsklubb reagerade på Varhas nya tårtpolicy med att erbjuda sig att sponsra tårta också till yngre jubilarer i skärgården (19.3.2024). Här gjorde Lionsklubben det som många offentliga beslutsfattare förväntar sig när den offentliga sektorn snävar in sina servicepaket, att civilsamhället – anhöriga, grannar och föreningar – ska ta över ansvaret.

I oktober blev Varhas tårtpolicy en kommunal fråga när Kimitoöns kommunstyrelse behandlade en fullmäktigemotion om att kommunen borde införa en egen generösare tårtpolicy. Det tyckte styrelsen och frågan går nu vidare till fullmäktige (30.10.2024).

Det här ringar in en diskussion som kommer att bli brännande de närmaste åren. När ska kommunerna skjuta till pengar för att kompensera neddragningar i välfärdsområdenas lokala service? Tanken med reformen var att svaret skulle vara ”aldrig”, men tårtbeslutet på Kimitoön ger en signal om att gränsdragningen kommer att testas också i frågor som kostar mer än en tårta till eftermiddagskaffet.

Här kan du läsa fler kolumner av Siv Sandberg.

Korrigering 11.11.2024 kl 11.53: Orden ”en kommunal fråga” tillagda i näst sista stycket.

ÅA-forskare i offentlig förvaltning
Publicerad: