Varha sparar nu och betalar sen – med ränta
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Skärgården behöver vardagsförnuftiga särlösningar för att Varhas mål om jämlik behandling ska uppnås.
Kimitoöns råd för äldre och personer med funktionsnedsättningar anser att försämringen av vård- och omsorgsverksamheten drabbar människor på ett sätt som inte kan ha varit Varhas avsikt från början.
Varha uppfyller inte sina egna grundläggande värderingar ”Vi tar hand om alla. Vi erbjuder högklassiga och jämlika tjänster i enlighet med kundens behov och med vår servicestrategi”.
Kimitoöns kommun erbjöd sina invånare vård och omsorg av god kvalitet med omfattande och strategiska satsningar på förebyggande och rehabiliterande vård.
Efter att Varha tog över har antalet beviljade larmarmband minskat, dagverksamheten för äldre har begränsats, ensamhet är inte längre något som beaktas.
Äldreomsorgen var i stort sett köfri och klienterna fick en större valfrihet genom servicesedlar.
Efter att Varha tog över har antalet beviljade larmarmband minskat, dagverksamheten för äldre har begränsats, ensamhet är inte längre något som beaktas.
Hur tror man att åtgärderna gör att äldre kan bo hemma längre och nyttjandet av dyra heldygnsplatser skjutas upp?
Röntgenmottagningen i Kimito är indragen och labbverksamheten i Dalsbruk hotad.
Den tidigare varma och närproducerade maten levereras nu kall, maten tillreds i Pemar och transporteras 124 km tur och retur.
I stället får klienterna resa tur och retur från Dalsbruk till Salo 124 km, Pargas 184 km eller Åbo 188 km. För dem som bor på öarna tillkommer färjor som inte går enligt ”Fölis tidtabeller”.
Den tidigare varma och närproducerade maten levereras nu kall, maten tillreds i Pemar och transporteras 124 km tur och retur. Kan någon tro att det blir billigare, för att inte tala om vårdkvalitet?
Strax innan övergången till Varha hade kommunen fyra läkare på plats.
Hälsocentralsjukhuset fortbildade sin personal och erbjöd fungerande eftervård och rehabilitering.
Idag upptas allt för många platser av personer som inte kan bo hemma längre utan väntar på en plats inom äldreomsorgens heldygnsvård.
På en dyr plats – sedan Varha tog över har priset ökat från 300 till 500 euro per vårddygn.
Äldrerådet anser att man måste kunna ställa krav på konsekvensanalyser och en transparent ekonomi som kan visa upp faktiska besparingar.
Att spara kortsiktigt genom att dra in verksamhetsformer och tvinga människor att åka FPA-taxi är en dålig lösning.
Den är inte varken användar- eller miljövänlig och totalekonomiskt olönsam (Varha betalar inte FPA-resorna, det gör staten).
Målet om jämställd vård kan aldrig uppnås eftersom den geografiska verkligheten gör det omöjligt.
Att ta ”Fölibussen” som går var tionde minut är en verklighet, skärgårdsbornas verklighet är en annan.
Vården är inte heller ekonomiskt jämställd.
Antalet privata vårdgivare ökar i takt med att Varhas service försämras.
Den som har råd kan köpa tjänster. Om Varha inte levererar service och vård inom utsatt tid, på ett rimligt avstånd så bör välfärdsområdet ställa upp med en servicesedel för att ens i någon mån närma sig målet om jämställdhet.