Varför vill man kunna men inte lära sig?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Språk. Under hela mitt liv har jag lärt mig språk. Jag har lärt mig de båda inhemska sen jag föddes. I lågstadiet började jag med engelska och inte långt efter det valde jag tyska som tillval på högstadiet.
I gymnasiet fortsatte kurserna i alla dessa språk, också de valfria kurserna i tyska fortsatte jag nöjt med.
Jag gick även en kurs spanska för att det lät roligt. Nu, fem år senare, studerar jag tyska språket och litteraturen vid Åbo Akademi och njuter mycket av det jag valt att studera.
Men med tiden har också teknologin gått vidare. På sociala medier kommer det ofta reklam om appar som är menade att göra språkinlärning till ett sorts spel där man ska använda appen 15 minuter per dag och på så sätt lära sig ett språk på sex månader.
Dessa appar avsedda att vara genvägar i språkinlärning blir allt mer populära.
Också på andra ställen på internet blir jag konstant rekommenderad videor som "Så här kan du lära dig flytande spanska på 30 dagar" eller
"Jag lärde mig 7 språk i sömnen".
I dagens samhälle blir det allt svårare att studera i allmänhet och speciellt att göra saker på sin fritid utan skärm. Folk har inte tid och energi att göra annat än att tillbringa all sin fritid framför en skärm och inte behöva göra annat än klicka sig framåt.
Då finns dessa appar som Duolingo som vill ge illusionen av att man gör något produktivt med sin tid, trots att man bara ligger på soffan.
Förstå mig inte fel: appar som Duolingo kan vara mycket effektiva hjälpmedel om man vill lära sig ett språk – vid sidan om de andra metoderna man använder. Om man t.ex. redan har italienskakurser i skolan är det en stor fördel att ha med språket att göra utanför det material man får via läraren.
Företagen bakom dessa appar och skaparna av dessa videor vill dock få en att tro att det är möjligt att lära sig ett språk utan att investera tid och hårt arbete.
Detta är helt enkelt inte möjligt och är t.o.m. skadligt, inte minst för plånboken i många fall. Det verkar som om ingen längre njuter av själva processen.
Att lära sig språk ska vara roligt. Ja, det är mycket jobb, men det är också värt det. Dessutom finns det inga genvägar. Resultaten ser man inte direkt och ibland kan det visa sig vara mycket svårare än vad man trott i början. Men efter en tid kommer man vidare, man lär sig kanske några roliga uttryck eller börjar tycka att grammatiken inte heller är så svår som man först trodde.
Målet med att lära sig ett nytt språk ska inte vara att bli flytande före deadlinen man satt upp för sig själv; det är mycket mer hälsosamt – och mer uppnåbart – att ha som mål att t.ex. kunna förstå vad de säger på TV, att kunna läsa en bok, att kunna kommunicera med sin vän eller helt enkelt bara för att det är roligt.
Nora Wanström