Värderingar och arbetsvardag

Porträttbild på kvinna med blått klädesplagg och glasögon
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Värderingar är viktiga i arbetslivet idag. Vem vill vi vara, vilka spår vill vi lämna i världen, hur vill vi att andra ska se oss? Mycket tid och tankar ägnas åt att definiera och kommunicera sådant inom företag och arbetsgemenskaper idag.

Värderingar är också en hörnsten i den enskilda människans livsåskådning, hennes sätt att vara i världen och förhålla sig till andra, även på jobbet. Därför är värdemångfald på arbetsplatsen ett intressant tema för religionsvetenskaplig forskning: det visar Johnny Långstedt, ÅU-kolumnist och doktorand vid Åbo Akademi, som disputerar i ämnet om en vecka.

På min egen arbetsplats aktualiserades värderingar nyligen i samband med en medarbetarundersökning. Den här undersökningen fokuserade på värderingar. Vi ombads nämna fem faktorer som är mest betydelsefulla för oss personligen för att vi ska trivas, känna oss motiverade och må bra på jobbet. Vi ombads också reflektera över hur väl de här värderingarna uppfylls i vårt arbete just nu. Resultatet av undersökningen var ögonöppnande för mig. Även om jag läst Johnnys slutsatser om hur viktigt det är att beakta och respektera olika människors olika värdegrunder på arbetsplatsen blev jag överraskad över den mångfald som kom fram.

Då jag själv nämnt typiskt akademiska värden som att arbeta självständigt, lära mig nytt och ta mig an nya utmaningar visade det sig att många kolleger värderade helt andra sidor av vår gemensamma vardag: att uppgifterna är tydliga, att anställningen är trygg, att ledarskapet är kompetent och rättvist.

Tänk att jag inte sett den här mångfalden förr! Hur ofta tar vi inte oss själva som utgångspunkt i mötet med andra människor och utgår från att deras drömmar speglar våra egna; att våra värderingar är den självklara måttstocken för en god arbetsgemenskap? Verkligheten har flera färger, flera dimensioner.

Värdet av värderingar i arbetslivet är just mångfalden, tänker jag nu. De är inte mål som vi kan nå genom att prestera bättre och sedan bocka av som uppnådda i en kvartalsrapport. Värderingar handlar om verksamhetens ”själ”, om hela den anda vi arbetar i och vilken sorts värld vi vill bygga tillsammans genom våra ansträngningar. Under en vanlig arbetsvecka – utan pandemi – tillbringar de av oss som är ute i arbetslivet lejonparten av vår vakna tid med våra kolleger. Vi ser mer av jobbkompisarna än av våra familjer, våra vänner eller andra nära människor.

Inte att undra på att kolleger ofta blir just det: nära människor, med vilka vi dag efter dag gemensamt får försöka vara lyhörda för den mångfald av värderingar som får både människor och verksamheter att blomstra.

Religionsvetare, forskningschef vid Svenska litteratursällskapet i Finland
Publicerad: