Värdefulla trähus i Kaskisbacken förfaller – nu vill Åbo stad se åtgärder

Värdefulla trähus som borde rustas upp. Foto: Monica Forssell
Publicerad:

I början av februari utförde Åbo stad en inspektion av de aktuella husen. Från stadens sida var två ingenjörer och en jurist på plats och från husbolagets sida två personer.

Enligt Åbo stads direktör för byggnadsinspektionen, Reima Ojala, finns det totalt tre aktieägare i bolaget.

Suomen talokauppa oy, som är ett närstående bolag till RP-yhtiöt som ägs av Raimo Puolimatka,  äger fyra av bolagets totalt sex lägenheter.

Ojala uppger att man under inspektionen kunde konstatera att åtminstone ett par av lägenheterna är i mycket dåligt skick.

-Vi kommer nu att uppmana husbolaget att skrida till åtgärder, säger Ojala. De här husen måste repareras.

Att riva husen är inte ett alternativ, konstaterar Ojala vidare.

-Nej. Enligt lagen utgör ett hus dåliga skick inte motiv för att riva.

Huruvida husbolaget när förhoppningar om att riva och bygga nytt i stället känner Ojala inte till.

Staden uppmanade också för cirka tio år sedan husbolaget att renovera husen.

Om inte tillräckliga åtgärder vidtas inom utsatt tid kan husbolaget bötfällas.

"Största problemet graffitin"

Enligt Raimo Puolimatka, vd för RP-yhtiöt och styrelseordförande i Suomen talokauppa, har det under de senaste fyrtio åren utförts två stora renoveringar på det större huset och enligt honom har man hittills utfört alla renoveringar som Åbo stad kontaktat husbolaget om.

Puolimatka svarar kortfattat på ÅUs frågor per e-post.

-Huset är gammalt, det finns sprickor i fasaden, fasaden blir fuktig och målarfärgen flagar, skriver Puolimatka och konstaterar vidare att det största problemet egentligen är graffitin.

RP-yhtiöt söker en hyresgäst till utrymmet ovanför baren och uppger att man kommer att fortsätta med fasadrenoveringen och i samråd med en eventuell hyresgäst utföra också andra reparationer. På frågor om det mindre och äldre huset svarar han inte.

I ett husbolag är det bolaget som ansvarar för att fastigheterna är i skick.

Uppgifterna om husbolagets styrelse samt disponent har inte uppdaterats hos Patent- och registerstyrelsen sedan slutet av 1970-talet och början av 1980-talet och ÅU har inte nått vare sig bolagets nuvarande styrelseordförande eller disponent.

Museicentralen vill inte se en rivning

Ett av husen, det mindre, är byggt genast efter Åbo brand och är en del av Kaskisbackens värdefulla landskap. Det anser Museicentralen.

-Det här området har också hört till det område som i tiderna omfattades av S:t Olofs kloster. Det finns alltså också ett omfattande arv under marken och det här måste beaktas om man tänker göra några ändringar i kvarteret. Om husen rivs innebär det att omfattande utgrävningar måste göras i området, säger forskare Kaarin Kurri. Några officiella planer på att riva husen finns ändå inte i dagsläget.

Vad vet man då om husens tidiga historia? Inte så värst mycket visar det sig.

-Det finns ingen byggnadsundersökning eller dokumentation av husen, säger Kurri och berättar att Åbo universitets studerande i museologi i fjol våras ville undersöka och dokumentera husen, men fick inte lov av ägarna att utföra fältstudierna.

Enligt Museicentralens uppgifter byggdes det mindre huset längre ner i backen år 1834, på uppmaning av sadelmakaren Johan Enroth. Det större huset är från år 1892 och lät byggas av Frederike Boström.

För ungefär tio år sedan revs en förrådsbyggnad på innergården. Museicentralen motsatte sig då rivningen men eftersom gården inte är skyddad i detaljplanen som härstammar från början av 1900-talet, ansåg förvaltningsdomstolen att det inte fanns juridiska hinder för en rivning.

Under de senaste tjugo år som Kaarin Kurri haft hand om Åbo centrum säger hon att ingen tagit kontakt med Museicentalen om trähusen.

-Lite diskussion har förts i samband med att hyresgästerna i det större trähuset ovanför Bar Toimisto bytts, men annars har det varit tyst.

-Husen har lämnats åt sitt öde, anser Kurri.

Webbchef, reporter
Publicerad: