Välplanerade sjukhuslokaler är en av nycklarna till bra vård

kvinna med vit skjortblus och kavaj tittar in i kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Modern sjukvård ställer höga krav på vårdbyggnaderna.

Ett sjukhus ska vara en funktionell, säker, energieffektiv, flexibel och estetisk tilltalande miljö för såväl patienter och besökare som vårdpersonal.

Själva vårdens behov förändras snabbt genom att den medicintekniska utvecklingen accelererar. Dessutom påverkar politiska beslut, folkhälsoaspekter och demografin sjukvårdens utveckling.

Sjukhusmiljön är inte bara en plats för patienter att få behandling; den är också en arbetsplats för sjukvårdspersonal.

De fysiska förhållandena på ett sjukhus har en avgörande inverkan på personalens välmående och motivation.

Välplanerade sjukhuslokaler, som tar hänsyn till både funktionalitet och ergonomi, kan leda till betydande förbättringar i arbetsmiljön, vilket i sin tur påverkar personalens engagemang och arbetsglädje.

För att kunna utforma framtidens vårdbyggnader krävs mycket mer än bara byggnadsteknisk kompetens.

De smartaste lösningarna till vårdens olika utmaningar hittas med den kompetens som finns i samarbetet hos erfarna byggföretag, byggtekniska konsulter, sjukhusledningar och vårdpersonalen.

Denna höst hade jag möjligheten att bekanta mig närmare med det nybyggda Fyrsjukhuset och vården vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Dessutom hade medvetenheten om universitetscentralsjukhusets hela närliggande vårdrepertoar en relativt lugnande inverkan åtminstone vid det ögonblicket då man låg på operationsbordet.

Denna gång var inte uppmärksamheten bara koncentrerad på det byggtekniska som vanligt utan inkluderade även patientaspekten.

Jag förringar inte alls besvikelsen när det gäller att Ekenäs och Lojo förlossningsavdelningar stängs, men vill påpeka hur utmärkt hela förlossningsprocessen sköttes på ÅUCS.

Rummen var förstklassiga och vårdpersonalen vänlig och sakkunnig.

Dessutom hade medvetenheten om universitetscentralsjukhusets hela närliggande vårdrepertoar en relativt lugnande inverkan åtminstone vid det ögonblicket då man låg på operationsbordet.

Jag fick även höra att flera förlossningspatienter har valt att åka till Åbo från huvudstadsregionen i sådana fall där de har blivit avvisade från Mejlans på grund av fullbokning.

Fyrsjukhuset, som blev färdigt 2022, verkade faktiskt vara en arbetsplats där personalen trivs och känner sig motiverad, något som förhoppningsvis inte bara leder till bättre arbetsresultat på kort sikt, utan också har långsiktiga positiva effekter.

En satsning på att skapa en hälsosam arbetsmiljö genom att investera i både fysiska utrymmen och personalens välmående ger sannolikt en minskad personalomsättning och ökad lojalitet.

Engagerade och motiverade anställda är mer benägna att ge god vård och bidra till en positiv arbetskultur, vilket på sikt gynnar både patienter och arbetsgivare.

Som kund undertecknar jag detta till hundra procent.

Barnafödandet i förhållande till befolkningen har enligt Statistikcentralen aldrig varit lägre.

I medierna lyfts orsaker fram som väntan på rätt partner, rädslan för förlossningar eller framtiden, och att man helt enkelt inte vill som anledningar till det låga antalet barn.

I Åbo har vi det bra – åtminstone behöver man inte oroa sig för kvaliteten på vården.

Här kan du läsa fler kolumner av Camilla Öhrnberg.

Styrelseordförande för Åbo juniorhandelskammare
Publicerad: