Valkompassen är nu öppen – så här svarar kandidaterna på ÅU:s frågor

Arkiv/Lucas Ekblad
Presidenten slott med texten valkompass.
Valkompassen på ÅU.s hemsida är nu öppen. Två frågor är ställda av ÅU.
Publicerad:

Med valkompassen på ÅU:s hemsida kan man bekanta sig med presidentvalskandidaterna. Via kompassen ser man vilka kandidater som ligger närmast ens egna värderingar och hur de olika kandidaterna motiverar sina svar.

Man kan även sortera svaren enligt olika kategorier, för att se vem som ligger närmast ens egna svar om till exempel säkerhetspolitik eller presidentens uppgifter.

Valkompassen har trettioen frågor varav två är ÅU:s frågor om Åbo och Åboland.

Be Funky/ÅU
Bilder på nio olika personer i ett kollage.
På frågan om utlänningar ska få köpa öar är kandidaterna i stort eniga, medan frågan om Nato-bas i Åbo delar dem.

Vem ska få köpa öar i Åbolands skärgård?

På påståendet "Endast finländska medborgare ska få köpa öar och holmar i Åbos och Åbolands skärgårdar" svarar alla att de är delvis av annan åsikt förutom Harry Harkimo (Rörelse Nu) och Mika Aaltola (valmansf.) som svarar delvis av samma.

Värt att notera är att även om svaren skiljer sig är motiveringarna väldigt lika. Li Andersson (VF) motiverar sitt svar med att påpeka att strategiskt viktiga områden måste skyddas, men att kategoriska förbud inte är lämpliga. Den motiveringen är väldigt lik Aaltolas motivering som betonar att markägandet av strategiskt viktiga områden måste kontrolleras noggrant.

Alla kandidaters svar lyfter upp säkerhetsaspekter. Olli Rehn (C) nämner att säkerhetsproblem som orsakas av Ryska fastighetsägare med dubbla medborgarskap måste lösas snabbt. Sari Essayah (KD) värnar om äktenskapet och vill ta hänsyn till gifta par av olika nationaliteter som vill köpa fastigheter tillsammans.

Natofråga delar kandidaterna

ÅU:s andra fråga, "Basen i Pansio i Åbo borde bli en Natobas och Åbo ska bli Finlands Natohuvudstad", delar kandidaterna lite mera. Även om de flesta valt delvis eller helt av annan åsikt skiljer sig motiveringarna från varandra.

Andersson och Alexander Stubb (saml.) har båda valt helt av annan åsikt. Andersson anser att utländska trupper inte ska finnas permanent i Finland. Stubbs motivering är å andra sidan en korrigering av ÅU:s formulering.

– Nato har inga baser, bara staber. Alla finländska garnisoner är Nato-baser, svarar Stubb.

Jussi Halla-aho (Sannf.) svarar delvis av annan åsikt och skriver i sin motivering att Nato inte får bli ett regionalpolitiskt verktyg.

Pekka Haavisto (valmansf.) svarar att det kommer att övervägas när Natos försvarsplanering framskrider, han påpekar också att vapen- och materiallager kommer att etableras i Finland.

– När Natos egna strukturer och funktioner utvecklas bör Finland delta i diskussionerna, särskilt när det gäller lägen och funktioner, skriver han.

Få svar på svenska

Av kandidaterna är det endast Andersson och Haavisto som svarat med motiveringar på svenska. Det trots att Harkimo angett svenska som sitt modersmål. Stubb som gärna lyfter fram sin tvåspråkighet i svenska sammanhang anger finska som modersmål.

Jutta Urpilainen (SDP) har inte svarat på ÅU:s frågor och syns därför inte i valkompassen på ÅU:s sida.

I valkompassen kan man även läsa annan information om kandidaterna till exempel vallöften, politisk erfarenhet och valbudget.

Stubb och Haavisto har de största valbudgetarna på 1,5 och 1 miljoner euro respektive. Ännu klockan halv elva på fredagen kunde man läsa att Haavistos valbudget var ynka 2 000 euro.

– Vi noterade att det blivit fel och korrigerade det så fort vi kunde, säger Haavistos kampanjs kommunikationschef Jarno Lappalainen när ÅU frågar om den felaktiga siffran.

Lägst budget har Harkimo på 50 000 euro följt av Aaltola och Essayah som har en budget på 70 000 och 80 000 respektive.

Valkompassen erbjuds av Yle med ÅU som samarbetspartner.

Frilans, reporter
Publicerad: