Våld mot kvinnor bekämpas med ord och handlingar
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I riksdagens plenum den 10 december, på dagen för de mänskliga rättigheterna, hölls en aktuell debatt om våld mot kvinnor. Ämnet är tyvärr både viktigt och högst aktuellt.
Jag uppskattar att frågan togs upp med ett enhetligt budskap som överskred partigränserna: våld är vanligt och varje enskilt fall är ett för mycket.
Våld mot kvinnor är inte ett nytt fenomen. Det är en betydande människorättsfråga även i Finland. Våldet tar sig uttryck i många olika former och förekommer i olika miljöer, såsom på offentliga platser, på nätet och i hemmet.
Digitalt våld och trakasserier på nätet är växande problem som särskilt drabbar kvinnor. Det handlar inte om harmlösa kommentarer eller enstaka meddelanden, utan om maktutövning med syfte att tysta, skrämma och begränsa kvinnors utrymme både på nätet och utanför det.
Trakasserier upprätthåller och förstärker också andra former av våld mot kvinnor, oavsett var det sker.
Det är viktigt att detta arbete stöds oberoende av politisk tillhörighet.
Regeringen bekämpar våld i dess olika former målmedvetet och med många olika åtgärder. Under den gångna mandatperioden har tvångsäktenskap och könsstympning kriminaliserats, en lagmotion för att avskaffa möjligheten till medling i våld i nära relationer har utarbetats, åtgärder för att identifiera och motverka hedersrelaterat våld har vidtagits, finansieringen för skyddshem har ökats och behovet av att kriminalisera tvångskontroll och psykiskt våld har utretts.
Finland har också fått beröm i Europarådets expertgrupp för bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet (GREVIO) i deras temarapport för viktiga steg som tagits för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor.
Arbetet är dock långt ifrån färdigt. Det är viktigt att detta arbete stöds oberoende av politisk tillhörighet. Den aktuella debatten är ett konstruktivt och betydelsefullt tecken på detta.
För att utrota våld mot kvinnor behövs effektivare lagstiftning och diskussioner som främjar en förändring i attityder. Det måste tydligt klargöras att all form av trakasserier och våld inte har en plats i Finland och att det aldrig finns situationer där det kan accepteras.
Här kan du läsa fler kolumner av Saara-Sofia Sirén.