Reportage

Valar är Camillas passion – nu jobbar hon med enormt norskt projekt från Dalsbruk

Publicerad:
Pressbild: The Whale, Dorte Mandrup A/S. Rendering by Mir, Bergen./Emilia Örnmark
Collage: en valformad byggnad vid vatten och en personbild av en kvinna.
Camilla Ilmoni distansjobbar från Dalsbruk med det enorma projektet "The Whale" i norra Norge, där man ska bygga ett valformat upplevelsecentrum.

Valar – havets mäktiga jättar – har alltid fascinerat Camilla Ilmoni, som sedan ett år tillbaka är bosatt i Dalsbruk. Intresset väcktes redan som barn, då hon beundrade djuren på teve med sin pappa.

– Valar fascinerar miljontals människor. De är stora och sympatiska, säger Camilla.

Hon är betagen av tanken att valarna finns där någonstans i det stora havet.

Valintresset har Camilla drivit till sin spets: hon står nu som initiativtagare och jobbar som marknadsförare för jätteprojektet The Whale (Valen) i norra Norge. Arbetet sköter hon mestadels på distans från Dalsbruk.

Emilia Örnmark
Kvinna på en vintrig balkong
Efter tjugo år i Norge, dit hon flyttade för valarnas skull, har Camilla och hennes familj flyttat till Dalsbruk. Här trivs de bra och barnen får den stabilitet de behöver.

3 700 kvadratmeter stor val

The Whale är namnet på ett 3 700 kvadratmeter stort upplevelse- och kunskapscenter.

Byggstart blir det i vår och klart ska det förhoppningsvis vara 2026. Tidtabellen är tajt, men å andra sidan tycker Camilla det är viktigt med tempo får att nå effektivitet.

Platsen för The Whale är Andenes, som ligger långt norrut i Norge, alldeles vid Norska havet.

Kartan nedan är interaktiv, du kan klicka dig närmare Andenes:

Liksom namnet säger är det valarna som är i fokus för projektet, därav den speciella arkitekturen. Byggnaden kommer att ha formen av en enorm val som kommer upp ur havet.

Det här ska bli en attraktion i världsklass och Andenes ska med den lyftas som valdestination. Jobb genereras lokalt och den kraftiga betoningen på sommarturism på orten kan förhoppningsvis jämnas ut.

Pressbild/The Whale, Dorte Mandrup A/S. Rendering by Mir, Bergen.
Byggnad formad som en val.
Arkitekturen är speciell: byggnaden är formad som en val som kommer upp från havet.

Camilla ingår i projektets kärntrupp på fyra personer och ansvarar förutom för marknadsföring också för hållbarhet och för att få budskapet om The Whale ut i världen.

Då vinnaren av arkitekttävlingen offentliggjordes 2019 följde en enorm medial uppståndelse och Camilla räknar till tvåhundra unika artiklar världen över om projektet. Dock har det än så länge varit ganska tyst om The Whale i Finland.

En viktig del av Camillas jobb är att involvera lokalbefolkningen, vilket man gjort från första dagen. Invånarnas åsikter har efterfrågats och beaktats. Byn Andenes har en befolkning på cirka 2 500, medan hela kommunen har 4 500 invånare.

– The Whale har blivit en del av vardagen i Andenes, även om den inte ens finns konkret än.

Resor en till två gånger i månaden

Då projektet nu går från utvecklingsfasen in i driftsfasen innebär det en hel del resor för Camilla. En till två gånger i månaden bär det av. Ofta är det Oslo som blir destinationen, för dess centrala läge. Eller så åker hon till arkitektkontoret i Danmark, eller till Andenes.

Från hemmakontoret i Dalsbruk jobbar hon effektivt, men bekvämt, och ska genast efter intervjun koppla upp sig till nästa Teams-möte.

– Jag har egentligen ingen arbetstid, det viktiga är att det här blir klart. Det här är en livsstil.

Camilla Ilmoni

Aktuell som: Initiativtagare och marknadsförare för det norska projektet The Whale.
Bor: I Dalsbruk sedan december 2022.
Familj: Norska sambon Helge som jobbar som sjökapten, Marcus 10 år och Maria 6 år.
Utbildning: Biolog (har magisterexamen både från Helsingfors och från Bergen).
Fritidsintressen: Att vara ute med hunden, jogga och att vara med barnen och Helge.
Det saknar jag med Norge då jag är i Dalsbruk: Det stora havet, valarna, det arktiska ljuset med midnattssolen och norrskenet. Och en vinterbadplats i närheten!
Det saknar jag med Dalsbruk då jag är i Norge: Känslan av att höra hemma, då allting faller på plats. Att inte ständigt vara utlänningen trots att alla mina vänner i Andøy anser att jag hör hemma där.
Det bästa i livet: Familjen, inklusive föräldrar och syster. Allting är bra då jag är runt dem.

"Andenes är det bästa stället för att uppleva val"

The Whale kommer att byggas alldeles vid vattnet, vilket faktiskt gör det möjligt att härifrån se mindre valar som späckhuggare och tumlare i deras naturliga miljö. Vidare ska centret servera kunskap om valar bland annat genom utställningar.

– Andenes är det bästa stället för att uppleva val! Det är kort väg att åka på valsafari härifrån.

I Andenes har man ordnat valsafarier redan i trettio år.

Pressbild/The Whale, Dorte Mandrup A/S. Rendering by Mir, Bergen.
Byggnad vid havet
Byggnaden ska placeras alldeles vid vattnet, så att besökarna kan beundra valar i deras naturliga tillstånd också inifrån.

Hela projektets initiativtagare

The Whale fick sin start för tio år sedan, alltså 2014. Då var Camilla nyvald turistchef i Andenes. Till hennes uppgifter hörde att ta initiativ till nya projekt, men också att lyfta fram valar och valsafari.

Tidigare hade det funnits planer på att renovera det existerande valmuseet, men det visade sig vara svårt att få finansiering.

– Då tänkte jag att varför inte starta ett helt nytt, självständigt projekt.

Där och då fick The Whale sin början. Camilla var den som gjorde de första telefonsamtalen och hade en roll i att samla ihop gruppen som skulle bli startpunkten för projektet.

En viktig milstolpe nåddes i december 2023, då norska staten fattade beslut om att finansiera projektet med 75 miljoner kronor (6,7 miljoner euro). Andra finansiärer är kommunen, länet och privata aktörer för att nå upp till totalsumman på cirka 415 miljoner kronor (37 miljoner euro).

Pressbild/The Whale, Dorte Mandrup A/S. Rendering by Mir, Bergen.
Utställingslokal med en valfigur mitt i.
Till exempel så här är det tänkt att The Whale ser ut på insidan.

Flyttade till Norge för valarnas skull

Till Norge, närmare bestämt Bergen, flyttade Camilla 2004 från Helsingfors där hon då studerade. Orsaken till flytten var valarna. Men hon skulle komma att flytta ännu närmare dem.

– Då jag bodde i Bergen läste jag på en kompis t-skjorta: ”Team valsafari – Andenes”. Dit åkte jag sedan för att sommarjobba.

Den första valen hon fick se var en kaskelot under en valsafari i Andenes, men det har blivit många fler sedan dess.

I Andenes jobbade Camilla först som guide, sedan som chef för en valsafarifirma i Vesterålen, innan hon blev turistchef i Andøy kommun.

– Folk från hela världen kommer till Andenes för valsafari. Det är en stor upplevelse för dem, trots att många blir sjösjuka och mår jätteilla, skrattar Camilla.

Emilia Örnmark
Kvinna vid en vintrig badstrand
Camilla reser flera gånger i månaden till Norge. I Dalsbruk saknar hon bland annat det arktiska ljuset, det stora havet och en plats att vinterbada. Här vid favoritstranden Sandudden i Dalsbruk.

Hur landar då en valentusiast med projektambitioner i världsklass i Dalsbruk?

– Jag har bott i Norge i tjugo år och har nu två barn, som behöver stabilitet. I Nordnorge saknar jag familjenätverk. Det är inte längre som när Maria var fem veckor gammal och jag hade med mig barnen på styrelsemöten. Nu behöver de gå i skola.

– Den andra orsaken är att mamma och pappa börjar bli äldre. De är åttio år nu.

Camillas mamma bor i Kristinestad och pappa i Helsingfors, men Dalsbruk är betydligt närmare än Nordnorge. I Rosala finns familjens sommarstuga och i Dalsbruk finns Camillas syster.

– Jag har alltid velat vara nära havet och skärgården. Här är fint och tryggt.

Blir du inte lockad att flytta tillbaka då The Whale äntligen blir verklighet?

– Det har varit många intensiva år med mycket engagemang och motivation. Jag har inte klart för mig hur jag känner då det är klart. Kanske jag är klar med det då? Fast huset i Nordnorge har jag kvar och lämnar absolut möjligheten öppen.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: