Vad slänger Åboborna egentligen bort? – nu rotas soppåsarna igenom för att få svar
Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) undersöker under två veckor i maj vid Toppå avfallscentral i Åbo vad det brännbara avfallet som kommer från hushållen egentligen består av.
På det sättet får man också veta hur bra Åboborna och andra invånare i Åboregionen sorterar sina sopor.
I praktiken betyder det här att man under 2-13 maj rotar igenom soppåsarna med brännbart avfall, som kommer till Toppå.
– Genom att undersöka vad som finns i det brännbara avfallet får vi bakgrundinformation för att utveckla avfallsservicen och för nationell statistik, säger Miia Jylhä, forsknings- och utvecklingsansvarig vid LSJH.
Också mängden avlagda textilier och coronaavfallundersöks
LSJH har regelbundet vartannat år undersökt det brännbara avfallets sammansättning. Senast gjordes undersökningen i juni 2019.
– Det blev en paus i undersökningen förra året på grund av osäkerheterna i anknytning till coronaviruspandemin. I år undersöker vi separat mängden coronarelaterat avfall, det vill säga hemtester och munskydd sorteras separat från övrigt avfall, säger Jylhä.
I år fäster man också särskild uppmärksamhet vid avlagda textilier: textilierna i det brännbara avfallet sorteras i samband med undersökningen separat mer noggrant än tidigare i enlighet med sorteringsanvisningarna för avlagda textilier.
– På så sätt får man information om hur mycket textilier som möjligen ännu kunde utnyttjas hamnar i hemmets soppåse. För närvarande kan LSJH av textilavfall som lämnas in till insamlingen av avlagda textilier tillverka mekaniskt producerad returfiber som blir råvara till nya produkter, säger hon.
Jylhä betonar att det skulle vara viktigt att få bort alla avlagda textilier och allt annat material som kan utnyttjas från det brännbara avfallet.
Soprotandet ger bättre rådgivning
2019 års undersökning visade att andelen bioavfall i det brännbara avfallet alltjämt är stor: en dryg tredjedel av soppåsens vikt bestod av bioavfall.
Bioavfallet innehöll också en rejäl bit naturresursförbrukande matsvinn.
– Undersökningen är ett viktigt redskap för oss för att utveckla vår verksamhet och rikta avfallsservicens resurser rätt. Genom att ta reda på vad som kan förbättras inom återvinningen kan vi rikta rådgivningen, kommunikationen och anvisningarna bättre, säger hon.
Efter den förra undersökningen har LSJH ordnat kampanjer framför allt om vikten av att sortera bioavfall.
Mer ska återvinnas
Återvinningsgraden för kommunalt avfall i Finland är för närvarande 43 procent.
EU har som mål att höja återvinningsgraden till 65 procent fram till 2035.
Sorteringsskyldigheterna för fastigheter skärps stegvis mellan juli 2022 och juli 2024.