Reportage
Vad skiljer jordgubbarna från varandra och vilken är den bästa potatisen? Här får du svaren på frågorna du alltid velat ställa torghandlarna
Sommaren är i full gång, och med den kommer högsäsongen för torghandeln i Åbo.
Blomsteraffärer, caféer och grönsaksförsäljare trängs på den smala gaturemsan som kvarstår då det egentliga torget ännu är en byggarbetsplats.
Då man promenerar på torget stiger säkert ofta frågor upp till ytan - vilken är egentligen den bästa jordgubben och hur kan fisken hållas fräsch hela dagen? ÅU ställde dessa och flera andra frågor till torgförsäljarna i Åbo.
Vad skiljer de olika jordgubbssorterna från varandra, och hur ska jag veta vilken jag vill ha?
Ofta får man provsmaka jordgubbarna och de andra bären på plats för att välja ut den som faller sig själv bäst i smaken.
Men det kan ändå vara trevligt att känna till de största skillnaderna mellan de olika sorterna.
-- De olika jordgubbssorterna skiljer sig från varandra främst i fråga om storlek och smak, berättar torgförsäljaren Saara.
Vissa är syrliga, medan andra är mycket söta. Även jordgubbens soliditet varierar.
-- Men i slutändan är det helt och hållet en smakfråga - alla har sin egen preferens, säger Saara.
Vilken är då den bästa sommarpotatisen?
Finländarna är potatisälskare, och alla har säkert sin egen favorit. Dessutom har varje potatis sin egen specialitet - vissa är mer mjöliga och lämpar sig för potatismos, medan andra är små och fasta.
-- Men för en helt vanlig kokt potatis är Annabelle och Siikli finländarnas absoluta favorit, berättar Anne Alikirri som säljer potatis på torget i Åbo.
Bland de här två traditionella potatissorterna är det upp till var och en att välja vilken man själv tycker om mest.
Vilken är den bästa sommarblomman?
Återigen är det i slutändan upp till var och en att själv välja sin egen favorit. Men för floristen Jarno Sundell är sammetsblomster den klara favoriten.
-- Den klarar av både värme och kyla, regn och torka, vilket ju är perfekt med tanke på den finska sommarens opålitliga väder.
Flera blommor i blomsteraffären har i år lidit av juni månads hetta.
-- Blommorna torkar snabbt och livslängden minskar. Å andra sidan får det inte vara för kyligt heller, kring 20°C är den perfekta temperaturen för blommorna, säger Sundell.
Håller sig fisken i fiskdisken verkligen fräsch i den här hettan?
-- Fiskarna hålls fräscha, men inte försäljaren, skrattar Ursula Husko, som jobbar bakom fiskdisken.
Livet bakom fiskdisken blir varmt, men fisken har det svalt och skönt där den ligger.
-- Själva disken som fisken ligger på är nedfryst, så fisken klarar sig bra oavsett hur varmt det är i luften.
Varför är vissa bär så mycket dyrare än andra?
Man ser vissa trender då man betraktar bären som är till salu på torget: jordgubben är alltid billigast, medan både hallon och blåbär alltid är flera euro dyrare. Vad beror det här på?
-- Svaret är egentligen väldigt simpelt: det är dyrare att odla vissa bär, så som hallon, och dessutom är skörden mindre än för exempelvis jordgubbar, berättar försäljaren Erika.
Hur har försäljningen gått hittills i år?
Torgförsäljarna är en av de få yrkesgrupper som verkar ha gynnats av coronapandemin.
-- Eftersom försäljningen sker utomhus har vi även lockat folk som kanske inte vågar ge sig in i ett köpcentrum. Förra årets försäljning hör till de bästa någonsin, berättar floristen Sundell.
Årets stekheta sommar har tidigarelagt bärsäsongen med ungefär två veckor. Högsäsongen är just nu, och såväl bären som människorna trängs vid grönsaksstånden.
-- Det har varit en helt otrolig rusning de senaste veckorna. Det varma vädret har gjort att allt, inte bara bären, mognar samtidigt, så nu blir det bråttom att få allt sålt, säger torgförsäljaren Tuija.