Vad gör man när en närstående dör? – Åbo svenska församling håller kurs om döden

Jacob Hjortman
kvinnlig präst
Maria Björkgren-Vikström håller kurs om praktiska frågor kring dödsfall.
Publicerad:

I höst ordnar Åbo svenska församling en kurs om döden.

– De flesta av oss möter döden, på något sätt, innan man själv dör. Vi har märkt att folk ofta har praktiska frågor kring vad som händer när någon dött. Allt från vad som händer med kroppen när någon dör till frågor om att ordna begravning och allt pappersarbete, säger församlingspastor Maria Björkgren-Vikström .

Under fem kvällar ordnar församlingen träffar på olika teman i Aurelia på Auragatan 18 i Åbo.

– Jag intervjuar några sakkunniga om kvällens samtalsämne, men hoppas fram för allt att deltagarna ställer frågor. Det ska inte vara en föreläsning utan vi vill samtala tillsammans om döden, säger Björkgren-Vikström.

Att tala om döden och tänka på de praktiska arrangemangen kring döden kan vara ett sätt att förbereda sig inför att en närstående går bort.

– Det kan vara svårt om man mist en nära anhörig att då tvingas försöka hantera allt praktiskt kring dödsfallet.

Jacob Hjortman
Bild på Aurelia i Åbo
Kursen hålls varannan onsdag i Aurelia på Auragatan 18 i Åbo

Kursen startar den 13 september, då medverkar Maria Wikström från gravkontoret för att bland annat prata om gravplats, var och hur man kan ordna begravningen och vem man ska kontakta i vilka ärenden.

– Här finns många frågor som kan vara överväldigande att försöka förstå när man är mitt i sorgen. Senare i höst har vi även en kväll om själva jordfästningen, hur man kan tänka om man vill göra begravningen mera personlig och ifall den avlidne hade önskemål om musik och psalmer till exempel. En vanlig fråga är om man kan få en kyrklig begravning fast man inte hör till kyrkan, vilket man absolut kan, säger hon.

Kursen är öppen för alla som är intresserade oberoende livsskede eller tro.

– Döden är något som berör oss alla, och samtalskvällarna är inte sådana att man måste ha en kristen tro för att delta, även om vi naturligtvis berör vissa teman utgående från den kristna traditionen. Kursen kan också vara ett sett att tänka på sin egen död, säger hon.

Arkiv/Annina Suominen
gravljus vid en grav
Att ta reda på hur man ska göra med gravplats, begravning, testamente med mera kan vara svårt mitt i sorgen.

Sällan tänker vi på vår egen död, utan i första hand på hur vi hanterar att någon nära går bort. Björkgren-Vikström återkallar att gammalt skämt om just det fenomenet.

– Ett äldre äkta par pratar och den ena säger till den andre: När någon av oss dör, då reser jag till Amerika.

Just med tanke på intressebevakning, testamente och andra arrangemang kan det vara bra att tänka på sin egen död.

– Om en närstående är sjuk och ligger inför döden vill man ju inte då, behöva tänka på sådana saker. Det finns ett värde i att tänka på de här sakerna innan det är måste. Det kan göra sorgeprocessen lättare, säger hon.

Efter den första träffen fortsätter kursen varannan onsdag. Den andra träffen handlar om vården i livets slutskede.

– Där talar läkaren Terhi Vörlund-Wallenius och sjukskötaren Nadja Flöjer om till exempel, vad palliativ vård är och vad som händer med kroppen när någon dör, säger Björkgren-Vikström.

Under höstens fem träffar samtalar Björkgren-Vikström även med en jurist om juridiska frågor man möter före och efter dödsfallet. Den sista träffen handlar om sorg och sorgebearbetning och gästas av ärkebiskop emeritus John Vikström , som blivit änkling två gånger, samt prästen Maria Wikstedt .

Samtidigt som kursen ordnas har församlingen en äventyrsklubb för barn. Tanken är att underlätta för föräldrar med barn att kunna komma.

– Det är stor kontrast i huset då. Vi talar om döden och barnen leker på övre våningen. Men det är just så livet också är, säger Björkgren-Vikström.

Ingen anmälan behövs för kursen, det är fritt fram för vem som helst att dyka upp, på en eller alla träffar.

– Vi vet inte hur många som deltar men det viktiga är att de som kommer finner det angeläget, säger Björkgren-Vikström.

Frilans, reporter
Publicerad: