Vad gör julen till jul?

Medelålders kvinna iklädd svart läderjacka och prästkrage.
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vad behöver du för att julen ska bli jul? Är det pepparkakorna? Stearindoften? Stressen? Julskinkan? Julklapparna? Gemenskapen? Julkyrkan?

Min mamma är duktig på att upprätthålla och skapa traditioner som ger helgerna deras helgstämning.

Jag är inte lika duktig, men jag har insett att traditionerna behövs för att julen ska kännas som jul.

Jag kan fira jul utan julskinka men jag behöver stjärnglitter i vardagsrumsfönstret och julsymbolerna tro, hopp och kärlek i matsalsfönstret.

Jag kan fira jul utan storstädning och julgardiner men jag behöver kaneldoft, jultårtor och olika former av sällskapsspel.

Jag kan fira jul utan krimskramsjulklappar men jag behöver få planera och ge julklappar.

Jag kan om jag måste fira jul utan snö men jag behöver gemenskapen med vänner, familj och församlingen.

Ingen annan högtid har så många symboler, prydnader, sånger och ritualer som julen. Vad behöver du för att julen ska bli jul? Vad behövs för kyrkan för att julen ska bli jul?

Jag tänker att det räcker med två saker. Det första är att julberättelsen berättas. Att vi igen och igen påminns om det som julen handlar om. Gemenskap mellan oss och Gud. Att Gud kommer till oss som ett litet barn.

Det är egentligen det enda som behövs. Julen är helt oberoende oss och oberoende vår livssituation. Julen är helt och hållet beroende av att dagen är kommen och att Gud kommer till oss. Må våra jultraditioner och julfester påminna oss om detta julens mirakel.

Det andra är att vi ger gemenskapen vidare. Gemenskapen mellan oss och Gud kan bäst erfaras i gemenskapen med andra.

Genom att sjunga tillsammans, be tillsammans, dricka glögg tillsammans, beundra julgranen tillsammans, promenera eller videosamtala tillsammans kan vi erfara Gud. Och påminnas om att i en av dessa minsta som behöver oss möter vi Kristus själv.

Vår uppgift som kristna och kyrka är att ge julgemenskapen vidare.

När världen är så mörk och så många människor lever i fruktansvärda förhållanden kan man få dåligt samvete för julklapparna och julmaten.

Men Predikaren i Bibeln skriver: ”Att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda – det är en gåva från Gud.”

Må vi ta vara på den gåvan den här julen och samla änglakraft för att göra den här världen vackrare, skönare och kärleksfullare.

Hoppas vi ses i julkyrkan!

Kyrkoherde i Åbo svenska församling
Publicerad: