Vad är rätt pris på el?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Elpriset. Många hushåll har under hösten fått välja mellan pest och kolera på elmarknaden. Antingen 24 månaders bindande elavtal till högt pris eller börspris med toppriser på över 60 c/kWh. Frågan är vad "rätt" pris på el är?
Finansbolaget Lazard publicerar kontinuerligt det som kallas LCOE – Levelized Cost of Energy, översatt livstidskostnad för energi. LCOE inkluderar investering, drift och nedmontering.
Idag är de billigaste energiformerna vind, sol och vattenkraft, där alla rör sig på en livstidskostnad mellan 3–6 cent per kilowattimme.
Det fina idag är att de billigaste energiformerna faktiskt samtidigt är fossilfria. Kärnkraft är i princip också billig, men inkluderar man all livstidskostnad, inklusive uppbyggnad, drift, nedmontering och slutförvaring av bränsle, är priset betydligt större än för vind-, sol- och vattenkraft.
Vi har i Norden levt med elenergipriset som har stundtals legat i par med produktionspriset. Detta beror på att vi i Norden faktiskt har minskat vår energianvändning och det har funnits ett överskott på el på marknaden.
Det i sin tur ledde till att investeringar i ny elproduktion var för låg under flera år.
Rysslands terrorkring i Ukraina gjorde det med ens klart att vi inte riktigt skött vår elförsörjningsberedskap.
När samtidigt globala råvaruhandlare utnyttjat energikrisen genom att köpa upp framtida elproduktion (läs elfuturer för nuvarande vinter), för att sälja dem dyrt tillbaka till bland annat oss finländare så har det alltså bara funnits elavtal med enorma marginaler alternativt elbörspriset till salu för elkunder.
Men vi kommer att återgå till en elmarknad, där priset hos slutkunderna är något högre än produktionskostnaderna.
Det var visst svenska kraftnät som uppskattade att detta pris är 5–6 c/kWh, vilket väl överensstämmer med LCOE-siffrorna. Men det behövs reglering på elmarknaden så att energiförsörjningen blir rättvis. Det är inte rätt att skattemedel skall användas för att få någon nivå av rättvisa på marknaden, såsom med energistöden staten nu delar ut.
Med nuvarande investeringstakt i vindkraft så har vi faktiskt en enorm potential till en framtid där energi är förmånlig samtidigt som den är klimatneutral.
Initiativet till storsatsningen på fossilfritt stål i Ingå är ett bevisen på potentialen. Vi ska se till att Finland utnyttjar denna potential.
Jerker Björkqvist Riksdagsvalskandidat (SFP)