Vad är problemet när antalet sjuksköterskor i världstoppen inte är tillräckligt?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vården. Sjukvården har stora problem. Välfärdsområdena klagar över bristen på tillgängliga resurser och kräver mer finansiering.
Fler sjuksköterskor och läkare efterlyses och deras aktiva rekrytering från ett tredje land måste börja omedelbart, enligt vissa politiker. Beslutsfattarna har som en lösning endast presenterat en ökning av resurser och arbetskraft utan någon form av analys av problemets verklighet. Det är dock osannolikt att detta hjälper situationen och det här kan till och med göra läget värre.
Olli-Pekka Ryynänen och Erkki Vauramo , professorer emeritus, skrev en publikation på temat välfärdsområdenas nästa steg. De lyfter fram att det finns ganska mycket vårdpersonal i Finland.
När man jämför siffran med andra OECD-länder per tusen invånare hamnar Finland på fjärde plats och lämnar t.ex. USA, Sverige och Österrike bakom sig.
Vi har ett särskilt stort antal sjuksköterskor i södra och norra Savolax. Trots det stora antalet vårdgivare upplevs antalet som otillräckligt och det krävs mera arbetskraft.
Ryynänen och Vauramo visar i sin publikation att om världens högsta antal sjuksköterskor inte räcker, så kan inte felet egentligen vara bristen på sjuksköterskor. Felet i systemet måste vara något helt annat.
Den läsvärda publikationen når förhoppningsvis även politikerna, eftersom artikeln "Vårdmottagningen för Kimitoöborna i förändring" i Annonsbladet (25.5.2023) visar hur dåligt med kunskap vissa av beslutsfattarna har när de gör sina beslut inom välfärdsområdena.
Minskningen av nuvarande läkartjänster som presenteras i artikeln ligger inte i yrkets intresse och är inte heller en garanti för en välfungerande vårdcentral. Adekvat enhetsstorlek, där fyra läkare är det absoluta minimumet, ignoreras i det politiska beslutsfattandet.
Förutom seniorstöd och adekvat intern utbildning är andra viktiga faktorer för framgången för primärvårdens servicestruktur ett uppmuntrande lönesystem, samt att stödja livssituationen för en ung läkare som kommer till avlägsna områden i form av bostäder och makens arbete.
I texten hänvisas till publikationen som hittas på kaks.fi/julkaisut.
Satu Söderström medlem i Kimitoöns kommunfullmäktige, ordförande för Sannfinländarna på Kimitoön