Utsläppen i Egentliga Finland har minskat rejält de senaste tio åren – allra mest på Kimitoön
Arbetet med att minska utsläppen i Egentliga Finland har burit frukt – mellan 2007 och 2015 sjönk de med 26 procent. Men landskapets mål, ett kolneutralt landskap, är man ännu långt ifrån. Enligt Egentliga Finlands landskapsstrategi ska landskapet vara kolneutralt år 2040.
För att bli ett kolneutralt landskap måste växthusgasutsläppen minskas med minst 80 procent, och resten av utsläppen kompenseras med till exempel kolsänkor i odlings- och skogsmark.
Av alla landskapets kommuner är Kimitoön med 53 procent den där utsläppet av växthusgaser minskat mest 2007-2015. Pargas är tredje med 34 procent och Åbo femte med 29 procent. I Oripää har utsläppen inte minskat alls.
Största delen, sammanlagt 61 procent, av utsläppen i Egentliga Finland kommer från fossila bränslen och trafik. Elförbrukningen och jordbruken står för 34 procent.
Målen för minskade trafikutsläpp uppnås inte utan betydande förändringar i samhällsstruktur och trafikvanor, skriver Egentliga Förbunds miljöcentral i ett pressmeddelande.
Dessutom menar förbundet att man måste ta fram nya odlingsmetoder och investera i biobränslen.
För att få ner förbrukningen strävar förbundet efter att stärka samarbetet med kommunerna och andra aktörer. Undersökningar har visat att viljan att få ner utsläppen är stark i landskapet.