Utöskolan är en av Finlands minsta – Isa, Emil, Martta och Jaakko vill ha fler skolkompisar

Monica Forssell
Fyra barn och två vuxna i en skola.
Hela gänget: På översta raden Isa Mattsson, Martta Juusela, mjukisdjuret Tarmo, Jaakko Juusela och Emil Mattsson. På nedre raden lärare Minna Bruns och rektor Sammy Järnström. På bilden fattas skolans tidigare lärare Brita Willför som nu fungerar som skolgångsbiträde på skolan.
Publicerad:

Det är måndag. Förbindelsebåten Baldur lägger till i Jurmo och 9-åriga Isa Mattsson och 11-åriga brodern Emil Mattsson kliver på båten.

Isa och Emil utgör hälften av Utöskolan och just den här dagen råkar också andra hälften av skolan vara med ombord. Martta Juusela , 9 år, och Jaakko Juusela 10 år, har varit i Helsingfors under veckoslutet och är på väg hem till Utö.

På ön väntar Marttas och Jaakkos mamma Minna Bruns . Hon är också lärare i Utöskolan och så fort båten lagt till strax efter klockan 13 och barnen gått av, börjar skoldagen i det gula stenhuset på Utö byväg 12.

Monica Forssell
En gul byggand.
Korpos äldsta och en Finlands minsta. Som mest har skolan haft cirka 20 elever.

Utöskolan är Korpos äldsta skola och grundad 1884. Fram till 1977 var skolan svenskspråkig och efter det har undervisningen skett på finska. Som mest har skolan haft ett tjugotal elever. Nu har den fyra.

Isa och Emil bor på Jurmo och Martta och Jaakko flyttade till Utö från Helsingfors i fjol somras.

– Det är både bättre och sämre här, säger Martta. Här kan man koncentrera sig och det finns arbetsro men om inte Isa är här så har jag ingen att leka med på kvällarna.

Monica Forssell
En flicka visar upp en teckning.
Martta Juuselas favoritäme i skolan är bildkonst.

Under vintermånaderna bor Isa och Emil med sin mamma på Utö under skoldagarna och då har barnen sällskap av varandra. Under andra tider på året skjutsar pappa barnen av och an med båt och då får syskonen ty sig till varandra på varsin ö.

Läraren Minna Bruns ber eleverna ta fram sina matteböcker. Matematik verkar inte vara ett favoritämne men snart blir det tyst i klassrummet. Någonstans i bakgrunden anar man havet och vågorna som väller in från Östra Mörskärsfjärden. Bruset blandas med ljudet av blyerts mot papper.

Flytta till Utö?

Två hyresbostäder blir under våren och sommaren lediga på Utö. De här bostäderna är främst avsedda för barnfamiljer. Bostäderna hyrs ut av Utö hembygdsförening och så här skriver hembygdsföreningen på Facebook: "De fyra eleverna i den finskspråkiga lågstadieskolan väntar med spänning och iver på att få nya klasskamrater! Att gå i en liten byskola på en alldeles speciell ö är ett minne för livet, speciellt då man dessutom får ha fantastiska Minna som lärare!" Mera information om hyresbostäderna finns bland annat på Facebooksidan Utö anslagstavla.

Bruns berättar att familjen seglade till Utö för några år sedan och då blev förtjust i ön. I fjol somras fattades beslutet att flytta till Utö och i samma veva erbjöds Bruns jobb på skolan.

Bruns är utbildad speciallärare och säger att hon stortrivs både på Utö och i skolan.

– Här kan jag verkligen koncentrera mig på att undervisa, säger Bruns. Största utmaningen är kanske att ha egna barn i skolan.

– Just det. Vi vet ju inte vad vi ska kalla dig här i skolan, påpekar dottern Martta och tittar uppfordrande på sin mamma – var det nu läraren, Minna eller mamma?

Monica Forssell
Ett mjukisdjur i ett klassrum.
Mjukisdjuret Tarmo får följa med lektionen från sin plats längst bak i klassen.

Minnas man Tomi är studieledig men rycker under vintern in som kock på skolan då Utö havshotell där elever och lärare annars äter lunch, har stängt över vintern.

– Jag skulle tro att den här skolan har Pargas stads bästa skolmat, säger rektor Sammy Järnström . Och bästa utsikten också, kan man kanske tillägga.

Järnström besöker Utöskolan 4-5 gånger per år och råkar vara på plats just den här måndagen. Han är mån om att besöka den lilla skolan som, trots sin ministorlek, ska fungera precis som vilken annan skola som helst.

Det finns tillgång till specialundervisning, skolan har ett skolgångsbiträde, följer ett schema och man ser till att barnens akademiska färdigheter håller samma nivå som elevernas i stadens övriga skolor.

– Det här är ingen klubb utan en helt riktig skola, säger Järnström som är rektor för Utöskolan, Ulkosaariston koulu i Korpo och Nilsbyn koulu i Pargas.

Monica Forssell
Två flickor som går å en byväg.
Under vintermånaderna bor Isa (till höger) på Utö och då har flickorna sällskap av varandra också efter skolan. Annars är det lite tunnsått med kompisar för Utöbon Martta.

På kvällen ska Järnström delta i byarådets möte. Samarbetet med Utöborna är viktigt. Byn ser gärna att skolan är kvar men för att det ska lyckas måste det finnas elever och då måste fler familjer kunna flytta till ön. Lediga bostäder är ofta en bristvara på Utö.

Utöskolan balanserar på en lina och under årens lopp har den varit indragningshotad. Just nu verkar det ändå inte finnas några mörka moln i horisonten.

– Jag tycker att staden har en skyldighet att se till att servicen fungerar också i yttre skärgården, säger Järnström och tillägger:

– Både Utö och skolan här har ett marknadsföringsvärde som jag inte är helt säker på att Pargas stad utnyttjar till fullo.

Nästa år går Emil i sexan och det blir hans sista skolår på Utö. Sedan börjar han liksom andra barn i yttre skärgården gå i skola i Korpo och bor under skoldagarna hos en familj på fastlandet.

Järnström avslöjar att det kommit några förfrågningar från familjer som skulle vilja flytta till Utö, men ingenting är ännu säkert. Oberoende av om skolan år fler elever i höst eller inte kommer den att fortsätta åtminstone några år till.

– Vi tar ett år i sänder, säger Järnström. Det burkar lösa sig på något sätt.

Utö

Finlands sydligaste bebodda ö
Det bor 35 – 40 personer på Utö året om
Turister besöker ön året om
Finns: vägar, sophantering, avloppsvattenrening, tillgång till sötvatten med hjälp av en osmosanläggning, butik, hotell och skola.

ÅU/Mapcreator
En karta över Skärgårdshavet.
Webbchef, reporter
Publicerad: