Utökat språkbad seger för SFP i Åbobudget - gratis preventivmedel rymdes också med

SFP:s Nicke Wulff omgiven av socialdemokrater. Från vänster: Piia Elo, Berhan Ahmadi, Ilkka Kantola och sittande Mika Maaskola. Foto: Dan Lolax
Publicerad:

Inför kvällens fullmäktigemöte i Åbo hade alla partier utom Vänsterförbundet och Sannfinländarna kommit överens om utformningen av nästa års stadsbudget.

Det märktes också av i den över tre timmar långa budgetdiskussion som dominerade fullmäktigemötet.

Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus sade i sitt anförande i fullmäktigesalen att samförståndet i sig var en bedrift och beskrev budgeten som återhållsam.

Det här tog Sannfinländarna och Vänsterförbundet strid med. De förstnämnda ser budgeten som för frikostig med nya lån, de senare ser budgeten som otillräcklig.

Genomgående fanns det i flera anföranden under måndagskvällen en viss oro över skuldbördan, främst bland de något äldre ledamöterna, även om 2019 års budget av många hyllades som den bästa möjliga i ett trängt läge.

Lån på nästan 100 miljoner

Lauri Kattelus partikollega, fullmäktigegruppordförande Olli A. Manni, konstaterade att Åbo inte kan investera utan att ta lån – något man gör nästa år för nästan 100 miljoner euro – men betonade att skuldsättningen måste vara rimlig.

Budgeten för nästa år utgår från ett underskott på knappt 21 miljoner euro. I år landar underskottet på drygt 45 miljoner euro.

P-medel och gratis dagvård rymdes med

Den sammanlagt 1,5 miljarder stora budgeten utökas med 1,7 miljoner euro, och innehåller bland annat gratis preventivmedel för unga under 25 och delvis gratis dagvård för femåringar, ett statligt stött projekt som redan är i gång.

Båda dessa tillägg i budgeten kostar skattebetalarna 400 000 euro var.

Niina Ratilainen, De grönas gruppordförande, beskrev dessa investeringar som centrala för partiet i budgetförhandlingarna.

Utökat språkbad ett trumfkort

SFP:s fullmäktigegruppordförande Nicke Wulff var nöjd över att partiet fått med en skrivelse om att språkbadsverksamheten i staden utökas till hösten 2019.

Med ytterligare en språkbadsgrupp i staden kan också nyinflyttade i Åbo anmäla sina barn till verksamheten.

Som läget nu är, förklarar Wulff, anmäls barn i finskspråkiga familjer till språkbad när de föds, vilket gör att platserna snabbt tar slut.

– Det här kan bidra till Åbos attraktionskraft.

Sannfinländarna förhandlade inte

Sannfinländarna deltog inte i förhandlingarna under mötet på söndag, som ledde fram till överenskommelsen. Partiet kritiserar budgeten för att utöka stadens skuld på ett ohållbart sätt.

Sannfinländarna vill att planeringen av spårvägen – ett kollektivtrafikbeslut som fullmäktige ännu inte fattat – ska avbrytas, med motiveringen att det är en onödig investering. Därtill ska byggandet i Åbo, som har svårt att hålla sig till budgetramarna, få tydligare ansvarspersoner.

Partiet vill även att staden blir attraktivare för potentiella inflyttare, bland annat genom att erbjuda ekonomisk ersättning till dem som flyttar till staden för att jobba inom branscher där det finns ett underskott av arbetstagare, och genom att hålla boendepriserna nere.

För att minska på utgifterna vill partiet att avtalet med Röda Korset om att erbjuda tillfälligt boende i Kråkkärret för papperslösa avbryts.

VF vill ha ytterligare tre miljoner

Vänsterförbundet deltog i förhandlingarna in i det sista men resultatet föll inte fullmäktigegruppen i smaken.

Mervi Uusitalo, VF:s gruppordförande, tackade trots det de övriga partierna för förhandlingarna och underströk att man ville hitta hållbara lösningar.

Partiet vill bland annat att när- och socialvården får ytterligare tre miljoner euro och att staden minskar på gruppstorlekarna i de obligatoriska ämnena på gymnasienivå. Det skulle innebära ytterligare utgifter på 380 000 euro.

Uusitalo nämnde dessa ändringar i budgeten som ett sätt att på riktigt komma åt marginaliseringen och utslagningen i samhället.

– Det handlar om prioriteringar, sa Uusitalo innan hon räknade upp de förändringar som VF ville göra i budgeten, men som en majoritet i fullmäktige inte godkände.

Inte heller godkändes Sannfinländarnas förändringsförslag, vilket betyder att överenskommelserna från söndagen höll.

LÄS OCKSÅ: Åbo stärker sitt varumärke men måste ta mera lån för att finansiera tillväxten

Budgeten 2019

  • Budgeten visar ett underskott på knappt 21 miljoner euro.
  • För att staden och dess dotterbolag ska klara av investeringarna tas nya lån på 99 miljoner.
  • Staden kommer att investera 103 miljoner euro nästa år.
  • Skolfastigheter – bland dem renoveringen av Katedralskolans gymnastiksal och av Puolala skola – utgör 60 procent av investeringsprogrammet.
  • Staden ska också bygga nytt, bland annat två daghem på Viinamäkigatan och Tommilagatan.
  • Den nya skolbyggnaden i Sirkkalakvarteret finns i den ekonomiplan som fullmäktige också godkände och som sträcker sig till 2022.
  • Inkomstskattesats hålls vid 19,50 procent, den allmänna fastighetsskattesatsen vid 1,00 procent, fastighetsskattesatsen för permanenta bostadshus: 0,41 procent, fastighetsskattesatsen för andra bostadshus: 0,93 procent och fastighetsskattesats för en obebyggd byggplats: 3,00 procent.
  • Budgeten är sammanlagt på 1,5 miljarder euro.
Publicerad: