Utan gåvor för över 100 år sedan skulle Åbolands seniorer ha det mycket tråkigare
Kulturkassar till äldre på Kimitoön, regelbundna träffar för barn och äldre i Gillesgården i Åbo och storfest för seniorer i bland annat Nagu...
Ja, listan är lång på projekt som de senaste åren har fått understöd genom en specialsatsning på rekreation för svenskspråkiga äldre i Åbo och Åboland.
75 projekt har fått bidrag
Sammanlagt 75 projekt har fått bidrag sedan samarbetet mellan Svenska kulturfondens specialfond Fredrikahemmets fond och Stiftelsens Eschnerska frilasarettet inleddes 2021.
– Totalt har vi beviljat bidrag för över en halv miljon euro. I en tid där till och med städer och kommuner ansöker om våra understöd är det mycket som skulle falla bort utan de här pengarna, säger Åsa Rosenberg, ombud för Svenska kulturfonden.
Exempel på projekt som får bidrag för år 2025
- Konstverkstäder för pensionärer.
- Minnet mår bra med kultur!
- Kulturkassar, promenadguidningar och länsstolsresor i Pargas, kulturdoser på svenska i Åbo, kulturell rekreation för Iniös seniorer.
- Att laga traditionella maträtter som ”fläsk å päärån”, ”salta pälsabbåran” och ”päärångröyt” tillsammans i Houtskär.
- Dansfaddrar, dragspelsmusik och musikalisk underhållning på äldreboenden i Åboland.
- Meningsfull fritidssysselsättning för seniorer med intellektuell funktionsnedsättning i Åboland.
- Träffar för seniorer och dagisbarn i Åbo. Kurser för boende på Hemmet i Åbo, välmående och samhörighet på Barkbacken i Åbo.
- 39 träffar med bland annat musik, dans och matbit i Korpo, Nagu och Houtskär.
Specialfond för specialändamål
Vem Fredrika som seniorerna i Åbo och Åboland kan tacka för de här nya kultursatsningarna var finns det väldigt lite information om. Stiftelsen Fredrikahemmet i Åbo grundades för över hundra år sedan.
För femtio år sedan blev den specialfond inom Svenska kulturfonden. Avkastningen från en specialfond ska riktas till speciella ändamål, i det här fallet till rekreation för äldre.
Fredrikahemmets fond
Stiftelsen Fredrikahemmet grundades 1920 i Åbo för att ”bereda bildade själfförsörjande finska kvinnor af medel- och ståndspersonsklassen tillfälle till någon tids hvila och vederkvickelse uti Guds fria natur i omnäjden af Åbo stad, under åtnjutande, emot billig afgift, af enkel, men närande kost, uti ett fridfullt hem, borta från stadens buller och oro”.
1974 upplöstes stiftelsen och hela dess förmögenhet överläts till Svenska kulturfonden.
Avkastningen från Fredrikahemmets fond används för rekreation bland äldre i Åboland.
– Det började med ett par tusen dåtida mark. I dag är avkastningen ungefär 60 000 euro i året. För att få mer volym i utdelningarna började vi samarbeta med Stiftelsen Eschnerska frilasarettet, som bidrar med ungefär lika mycket varje år, säger Åsa Rosenberg.
Vill motverka ensamhet
Henrik Karlsson, vd för Stiftelsen Eschnerska frilasarettet, säger att stiftelsen bland annat ska stöda förebyggande hälsovård.
– Kultur främjar hälsa på ett brett plan. Vi vill också motverka ensamhet, speciellt bland hemmaboende äldre, säger han.
I år fick de ungefär 50 ansökningar. Drygt hälften av dem beviljades understöd.
Föreningar som arrangör
En viktig faktor för bidragen är den geografiska spridningen och att det handlar om olika slags projekt.
– Att ordna verksamhet för äldre innebär ett stort ansvar. Därför går pengarna till föreningar som har sådan verksamhet i sina stadgar eller i sitt uppdrag, säger Åsa Rosenberg.
Styrs av sina stadgar
Stadgarna styr vad fonder och stiftelser kan bevilja bidrag för.
– Ändamålen måste finnas med i våra stadgar, annars kan vi inte bevilja några pengar, hur behjärtansvärt ett projekt än skulle vara, säger Henrik Karlsson.
– Många av våra donationer kom till för över hundra år sedan. För donatorerna var samhällsbygget viktigt, liksom det gemensamma bästa, säger Rosenberg.
Henrik Karlsson berömmer alla initiativrika och kreativa som ansöker om bidrag för sina projekt.
– Vi finansiärer syns inte så mycket utan jobbar i bakgrunden, säger han.
Genom våra bidrag är vi en stor sysselsättare i Åboland.
Samtidigt ligger det ett stort arbete och långa kedjor av beslut hos finansiärerna bakom varje beviljat bidrag.
– Beredningsprocesserna är långa och involverar många olika sakkunniga, säger Åsa Rosenberg.
– Även om Eschnerska bara har en anställd, så går 80 procent av vår utdelning på 2,3 miljoner euro i år till löneutgifter. Genom våra bidrag är vi en stor sysselsättare i Åboland, säger Henrik Karlsson.
Kan inte lappa alla hål
Att staten minskar sina anslag märks också hos stiftelserna och fonderna.
– Fler har till exempel sökt bidrag för forskning i den allmänna utdelningen, säger Åsa Rosenberg.
– Det uppstår ett alarmerande tomrum när staten minskar sitt stöd för frivilliga organisationer. Risken är att staten sparar på fel sätt, när man raserar fungerande system, vilket gör att människor sedan i stället behöver tyngre vård, säger Henrik Karlsson.
Samtidigt understryker de att de inte kan lappa alla hål, även om söktrycket har ökat.
– Om vi har tusen euro att ge så tittar vi på vilken spridningseffekt vi får av pengarna. Samtidigt vill vi stöda projekt också i till exempel Iniö, där det inte går att komma upp till stora volymer, säger Henrik Karlsson.
Därför betonar de också projekt som bidrar till samarbeten och bygger upp nätverk.
Satsningen ”Rekreation av äldre i Åboland”
- Satsningen är ett samarbete mellan Svenska kulturfondens specialfond ”Fredrikahemmets fond” och Stiftelsen Eschnerska frilasarettet i Åbo.
- Satsningen inleddes 2021 och den delar årligen ut ungefär 120 000 euro till projekt för speciellt nya former av kulturell rekreation för äldre i Åboland.
- Målgruppen är äldre som riskerar att falla utanför det ordinarie kulturutbudet i samhället.
- Bidrag kan sökas av registrerade organisationer inom kultur, social och hälsovård, utbildning eller motsvarande med verksamhet i Åbo och/eller Åboland.
- Ansökningstiden är i september. Besluten meddelas i december.
- Under åren 2021–2024 har 75 projekt fått totalt 567 600 euro.