Ut ur paradiset och sedan?
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
En märklig biblisk berättelse är den om Paradiset.
Adam och Eva lever och trivs där i en omedvetenhet som bryts då de äter av frukten från kunskapens träd. De upptäcker sin nakenhet och skäms. De försöker gömma sig.
Men de blir sedan till slut utestängda ur paradiset. Därefter möter de en tillvaro präglad av medvetenheten om livets hårda villkor.
Marken är hård att bruka och ormen symboliskt den ondska de fortsätter att kämpa med.
Inte långt därefter kommer konsekvensen i form av brodermordet då Kain dräper Abel. Paradiset är stängt och verkligheten hård.
Drömmen om paradiset har sedan dess präglat mänsklighetens strävan efter en bättre tillvaro.
Grundbehoven tänker vi i den rika världen behöver åtminstone bli tillgodosedda. Mat, boende och en samhällelig trygghet i fall av sjukdom och katastrofer.
Vi behöver garantera de mänskliga rättigheterna få en utbildning och finna ett meningsfyllt arbete. Det skall gå att bilda familj och bygga en framtid.
Allt detta finns inskrivet i kontraktet mellan individ och samhälle. Men idag är inget självklart och sökandet efter en meningsfylld tillvaro har bara börjat.
Bygget knakar i fogarna med alla hot som fyller horisonten.
Paradisdrömmar kan se väldigt olika ut beroende på perspektiv.
Går du och bär på drömmen om en tillvaro långt ifrån kyla, regn, rusk och mörker. Då är risken stor att du fångas upp av dem som säljer drömmar.
Ta en resa och boka in dig till ett paradis, en bättre värld. Unna dig en semester om bara så för ett veckoslut.
En värld för dem som har råd att sätta resurser på drömmen om paradiset. Belöning för att man orkat med det vardagliga arbetet studierna stressen och deadlinen.
Ibland frestas församling och kyrka av paradisdrömmen. Tro och verksamhet är då medel för att nå drömmen om paradislycka.
Men mästaren har endast talat om att söka Gudsriket först så att allt annat sedan ordnar upp sig. Det öppnar sig för barnens nyfikenhet och närvaro då de växer och utforskar verkligheten och dess villkor.
Men – men, Kampen kring drömmen om paradiset fortsätter.
Katastrofer, konflikter och klimatförändringar sätter folk i rörelse och individer kämpar med att hitta en bättre tillvaro.
De mänskliga rättigheterna skall omfatta alla men i praktiken blir de begränsade till de egna medborgarna och den invandring som den rika världen behöver.
I det sammanhanget kan Gudsrikestanken hjälpa oss förstå att allt hänger samman och att vi behöver varandra trots våra olikaheter.
Utmaningarna till förändring handlar åter om överlevnad i en hård och motsägelsefull värld.
Nu på hösten kan mörkret och förberedelserna i natur och trädgård inför den kommande vintern vara en lämplig metafor för vår tids tillvaro.
Vi har att tillsammans kämpa med svårigheterna och hoppas på den kommande våren.