Uppstartsföretaget Funkalla i Åbo gör konstverk du kan använda

Anja Kuusisto
Konstnär med stol
Johanna Oras har livnärt sig länge på sin konst. Nu har hon också tagit steget över till designen. Mönstret på stolen, hennes byxor och brickan bakom är Funkallas.
Publicerad:

Kallan är en blomma som fascinerar konstnären, Åbobon Johanna Oras. – Formen på blomman är så fin, den har nästan mänskliga drag och jag ser olika figurer i den. Det är som om den kunde uttrycka olika känslor, säger hon. Kallor har ingått länge i hennes konst, men förra hösten lanserade hon sina första produkter där kallans former lever i flera färger.

Produkterna lades ut på hennes webbsajt i september 2020, johannaoras.com. Men produkterna med kallan har sedan fått ett eget varumärke, Funkalla. Namnet blir en ordlek, det kan vara kul (fun) med kalla, det är funktionalitet (funk) för alla. Alla föremål i Funkalla är nämligen användbara; gardiner, yogamatta, munskydd, vattenflaska och så vidare. Det är bruksföremål som samtidigt är konstverk. Johanna Oras bakgrund är nämligen konstnärens, för henne är det nya att hon nu även är designern.

Timo Ketonen är styrelseordförande i Johanna Oras nya företag Funkalla. Foto: Anja Kuusisto

Från och med årsskiftet har bolaget Funkalla ett eget arbetsrum i Logomo i Åbo, tillsammans med placeraren Timo Ketonens Aboa Advest. De delar inte enbart arbetsrum eller showroom – jobbet görs på distans – utan Ketonen är också delägare i Funkalla. – Men det är viktigt att Johanna själv står som majoritetsägare med 80 procent. Hennes man Reijo äger 10, liksom jag har 10 procent, säger Ketonen. Att han fastnade för uppstartsföretaget Funkalla beror på att han älskar design och tror på affärsidén. Han köpte konst av Oras på en utställning i Åbo och vidtalades sedan av paret Oras som sparringpartner för en diskussion om en möjlig produktutveckling. Det ena ledde till det andra. – Till skillnad från många andra uppstartsföretag är vi redan långt på väg med produktutvecklingen, säger Ketonen.

Samarbetspartners som verkar lokalt och internationellt

– Vi har också redan flera samarbetspartners. S:t Karinsföretaget Valaisin Grönlund säljer Funkallas lampor, Vandaföretaget Arazzo gör Funkallas borddukar och tapeter, Liune gör glasdörrar med Funkalla-mönster.

Samtidigt som nätverket av samarbetspartners byggs upp växer också gruppen med nyckelpersoner bakom företaget. Att Eka Ruola har kommit med gläder Ketonen som säger att Ruolas varumärkeskunnande är enastående för finländska mått mätt. Ett annat exempel är Johanna Oras goda vän Pia Litokorpi som tillför viktiga designerfarenheter. – Vi söker ännu några handplockade investerare i bolaget, men vi vill inte bara åt deras pengar, vi vill att de som kommer med ska ha lämpliga nätverk, säger Ketonen. Funkalla engagerar dessutom fler i familjen Oras, då Johanna och Reijos dotter Olivia ska jobba med företagets marknadsföring, speciellt på sociala medier.

Ska delta i bostadsmässa i Lojo och trädgårdsmässa i London

Oras har redan skapat flera nyttiga pr-kanaler. Hennes Funkalla-produkter kommer att finnas på ett hus på bostadsmässan i Lojo i sommar, de kommer att synas i en tv-serie i Cmore och de kommer att finnas på blom- och trädgårdsmässan Chelsea Flower Show i London i september. – Mässan var tänkt att hållas i maj, men är flyttad till september på grund av coronaläget. Flower Show känns som en stor grej, och där samarbetar jag med Taina Suonio, trädgårdsdesigner. Ketonen instämmer, den mässan är stor. Men så siktar Funkalla också på stjärnorna. – Vår målsättning är internationell. För att nå dit tar vi ett steg i taget. Under coronatiden har heminredningsbranschen gått väldigt bra, så tiden är rätt, säger Ketonen.

Stilprov på kallor i många färger.

Johanna Oras tycker om den nya vändningen i livet. – Att vara konstnär är det jag gjort länge, allt det här känns nytt och spännande, säger hon och berättar sedan ett överraskande barndomsminne.

ÅU publicerade första konstverket, då var Johanna 10 år gammal

Den första teckning som Johanna fick publicerad offentligt var i Åbo Underrättelser 1980, då hon själv var 10 år gammal. – Det var då UKK (Urho Kaleva Kekkonen) fyllde 80 år och skolbarn hade uppmanats teckna gratulationskort till honom. Jag tecknade UKK på en fiskeresa, säger Oras. Bildkonst var ett skolämne som hon verkligen gillade. Senare blev det Åbo ritskola, sen en privat konstskola i Tammerfors, senare bildkonstakademin i S:t Petersburg och ytterligare en utbildning i Florens. Hon har varit professionell konstnär i 28 år-