Upprop för bevarandet av Västanfjärds skola

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kimitoön. Planerna på en omorganisering av skolnätet i Kimitoön har skapat en oro för Västanfjärds skolas framtid. I Västanfjärds skolas föräldraförening ser vi följande tungt vägande skäl att bevara skolan.

Den skolutredning som kommunen har låtit göra visar att Västanfjärds skola bedriver en mångsidig, högklassig och kostnadseffektiv pedagogik. Utredarna slår fast att skolhuset är i bäst skick av kommunens skolbyggnader och ser ingen orsak att stänga skolan så länge det finns elevunderlag för en tvålärarskola.

I Västanfjärds skola går elever från byar utanför skolans upptagningsområde och fler är på väg. Även finskspråkiga barn är på kommande. Vi bedömer att prognosen som presenterades i utredningen missar ett tiotal blivande elever. Statistiken bör korrigeras så att kommande beslut fattas på riktiga grunder.

Att familjer utanför upptagningsområdet väljer Västanfjärds skola och bekostar sina skolskjutsar själva vittnar om skolans dragningskraft.

Hur många skulle välja skolan om gränserna drogs på ett lämpligare sätt? Eller om man friare fick välja i vilken av öns skolor man sätter sina barn?

Västanfjärds skola verkar i en unik miljö där landsbygdsidyllen lever kvar i bästa bemärkelse. Skog och åker kringgärdar skolan och naturen utnyttjas aktivt i undervisningen. Skolgården är stor och mångsidig och inbjuder till lek. Skolhuset för tankarna till Bullerbyn.

Intill skolan ligger Sofia dagis med förskola och eftis. Övergången från förskola till skola är sömlös.

Skolans elever ordnar lekar för barnen i dagis. Förskolans barn besöker skolan flera gånger innan skolstarten. I skolan är samarbetet mellan klasserna tätt.

Gemenskapen över åldersgränserna ger trygghet, en stark vi-känsla och en förmåga att umgås med och ta hänsyn till andra än jämnåriga.

Vi lever i oroliga tider som präglas av tilltagande ångest. Mobbningens fatala följder har vi igen sett ett tragiskt prov på. Specialbehov blir allt vanligare bland barn.

Som skolutredningen påpekar kan den lilla skolans överskådliga miljö fungera som ett stöd för barn med specialbehov.

I ett litet sammanhang har lärarna tid att lära känna varje elev och bemöta eleverna som unika individer.

Vi är övertygade om att det både förebygger problem och gör det lättare att ta tag i de problem som uppkommer.

Trots att Västanfjärd består av många byar finns det en stark bya-anda som omfattar hela bygden.

Denna berikar undervisningen i skolan: grannbonden lånar ut sin skog, Byarådet har rustat upp en strand för eleverna, jippon ordnas i samarbete med Röda korset m.m.

Skolevenemang dit anhöriga välkomnas är alltid välbesökta. Skolans existens är en ödesfråga för lokalsamhället. Utan skolan är den levande landsbygden i denna del av kommunen snart ett minne blott.

I utredningen sägs det att en flytt av Västanfjärds elever till Amosparken underlättas av att det redan finns en skolskjuts som kör rutten. Denna tar en timme per väg för dem som bor i början av rutten.

Vi frågar oss hur tung en sådan skolresa skulle bli för en liten etta. Elever i klass 1–6 har inte samma tider som högstadie-elever.

Ska de vänta i upp till två timmar på att få åka hem? Eller blir det flera skolskjutsar och därmed ytterligare kostnader?

Vi befarar att en skolstängning skulle bli kostsam på många sätt då de fördelar Västanfjärds skola nu erbjuder faller bort.

Innan beslut fattas bör kommunen göra en grundlig kalkyl av kostnaderna av en eventuell skolstängning, ekonomiskt, psykologiskt och socialt.

I Västanfjärds skola går barn vars familjer har flyttat hit just för skolan. De överväger nu att flytta bort, kanske inte till Kimito, utan till andra orter som kan erbjuda det Västanfjärds skola erbjöd.

Om skolan stänger riskerar kommunen att förlora invånare som betalar skatt och bidrar till återväxten.

I stället för att stängas borde Västanfjärds skola användas aktivt i kommunens profilering utåt – den kan locka inflyttare till Kimitoön.

Västanfjärds skolas föräldraförening

Publicerad: