Uppdaterad: Kvinna omkom i lavin i Lappland – barnet saknas fortfarande efter att också onsdagens letande avbröts

Polisen
Polisbil i Lappland.
Bilden från Lapplands polisinrättnings X-konto har inte med det aktuella fallet att göra.
Publicerad:

En kvinnlig skidåkare omkom i ett snöskred på Pallasfjället i Muonio på tisdagen. Hennes barn saknades fortfarande på onsdagseftermiddagen trots omfattande eftersökningar.

Det är fråga om en kvinna från Österbotten och hennes minderåriga barn. De var på skidutfärd i Pallasområdet. De ringde nödcentralen på tisdagen vid 14-tiden då de hade råkat ut för problem på grund av dåligt väder och dålig sikt. Det blåste hårt vid tidpunkten och det var cirka 23 grader kallt. Uppgiften gick till räddningsverket som ett räddningsuppdrag i terrängen. Det blev ett eftersökningsuppdrag för polisen vid 16-tiden då räddningsverket inte lyckades lokalisera de nödställda på rutten de hade uppgett.

Datawrapper/Mikael Heinrichs
en karta över norra finland
Pallastunturi.

Letandet avbröts

Polisen inledde eftersökningar med räddningsverket och räddningstjänsten. Man letade efter personerna på ett stort område med hjälp av snöskotrar. På området noterades ett snöskred som var cirka 400 meter brett. Mamman hittades död under snön vid 22-tiden på tisdagskvällen. Letandet avbröts på grund av de farliga väderförhållandena utan att man hade hittat barnet.

Polisen, Gränsbevakningsväsendet, räddningsverket i Lappland, Frivilliga räddningstjänsten, räddningshundar och en räddningshelikopter återupptog letandet efter det försvunna genast på onsdagsmorgonen utan resultat.

Strax efter klockan 19 på onsdagen meddelade polisen att också onsdagens letande avbryts på grund av väderförhållandena och för att ge de letande en chans att vila.

Svåra förhållanden

Förhållandena var mycket svåra, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi gör vårt yttersta men väderförhållandena är mycket svåra för eftersökning och på sina ställen till och med farliga på grund av den hårda vinden, över 20 graders kyla och risken för laviner. Förhållandena är svåra också för hundarna som bara kunde användas en liten stund, säger kriminalkommissarie Kirsi Huhtamäki.

– Letandet fortsätter tills personen hittas, säger Huhtamäki.

Polisen tar inte i det här skedet mer specifikt ställning till området man letar på eller andra detaljer men berättar mer så fort det är möjligt utan att man riskerar letandet. Om hur projektet framskrider informeras mer under kvällens gång.

Publicerad: