Uppdaterad höstkostym för ÅU

Publicerad:

Upptäcker du nåt som ser annorlunda ut i dagens ÅU? Grattis, då har du skarpa ögon!

Hösten till ära har tidningen fått en skonsam ansiktslyftning, utan att innehållet eller sidstrukturen påverkas. Allt det som ÅU-läsarna uppskattar i innehållsväg bibehålls alltså, från lokala nyheter, reportage och kolumner till sport, kultur och lördagens Storkryss. Och för att vara riktigt tydlig: ÅU kommer fortsättningsvis att utkomma fem dagar i veckan som papperstidning och sju dagar i veckan på webben, och kommer likaså fortsätta bevaka Åbo, Åboland, skärgården och Västnyland.

Men den som har en blick för det visuella kommer kanske att notera att vi gjort smärre justeringar i layouten. Tidningens färger kvarstår, men ÅU får helt nya typsnitt, Publico Banner och Duplicate Sans. Dessutom byter Solsidan namn till Dagboken, vilket tydligare fångar ambitionen med ramverket för dagen.

Den största, men för läsarna osynliga, förändringen är att ombrytningen och annonshanteringen nu sköts av printredaktionen vid Vasabladet. Att ombrytarna inte längre sitter i Åboland är inget märkligt i dessa digitala tider då det här slags uppdraget lätt kan hanteras på distans.

Ombrytningen av ÅU har varit rätt resurskrävande och mer sårbar när den har skötts internt. När den i fortsättningen sköts av ett större team av proffs skapar det mer tid och rum för ÅU-redaktionen att satsa på ännu bättre journalistik, annonsförsäljning och digital utveckling.

Jämsides med uppfräschningen av printen har vi jobbat på att uppdatera ÅU:s sajt och förbättra användarupplevelsen för den som gärna läser nyheter på skärmen. Vi vill att läsare och annonsörer ska betjänas så smidigt som möjligt, oberoende av publiceringskanal. Välkommen att kolla på åu.fi för att se hur den nya sajten verkar.

Förhoppningsvis känns ÅU:s nya kostym fräsch och välbekant både i digital och pappersform.

En god nyhet är förresten att e-tidningen i fortsättningen publiceras redan klockan 22, kvällen innan prasseltidningen dimper ned i lådan eller genom luckan.

Tack för att du läser ÅU!

Chefredaktör
Publicerad: