UPPDATERAD: Åbobon Kais Zaya är årets pappa – "En stor ära att få utmärkelsen"

Kais Zaya, här en bild från 2017, då han tolkade en valdebatt för de syriska kvotflyktingar som har rösträtt i Pargas. ÅU-foto
Publicerad:

Priset Årets pappa har tilldelats tre pappor i år.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko överräckte priset till Kais Zaya, Risto Tuominen och Topi Linjama på lördagskvällen.

Kais Zaya är från Åbo. Motiveringen lyder så här: "Zaya har främjat barns och ungdomars välmående genom att ordna klubbverksamhet och träna fotbollslag. I sin egen vardag deltar Zaya aktivt i skolans verksamhet på olika sätt och framhåller partnerskapet mellan hem och skola när det gäller att fostra barnen.

Han har också uppmuntrat andra pappor att delta i samarbetet mellan hem och skola och i föräldraverksamheten. Zaya har bland annat varit styrelsemedlem i Finlands Föräldraförbund 2016–2017. Zaya är ursprungligen från Irak och är mycket aktiv bland irakierna i Finland. Han arbetar också med andra invandrargruppers integration."

När ÅU ringer upp Zaya har han just kommit ut från en söndagsmässa i S:ta Katarina kyrka i Åbo, som han varit med och ordnat tillsammans med föreningen Idän kristityt.

– Det är en stor ära att få priset, jag är jätteglad. Det betyder mycket för mig, säger han.

Han är också glad över att utmärkelsen finns och att faderskap och familjer uppmärksammas i landet.

"Ibland räcker tiden inte till alls"

Zaya kom till Finland år 1992 och fick sitt första barn året efter.

I dag har han en familj med tre barn – en 25-åring, en 24-åring och en 14-åring.

Du får priset för att du är väldigt aktiv, du ordnar klubbverksamhet och tränar fotbollslag och hjälper till med integration. Varifrån får du din energi?

– Det är en svår fråga. Ju mer man engagerar sig och ger, desto mer efterfrågan skapas. Ibland räcker inte tiden till alls. Men hittills har det fungerat. Det som jag tror är den största motivationen som ger mest energi är att ungdomars och familjers välmående är en av de viktigaste sakerna för mig, säger han.

Skillnader i föräldraskap i Irak och i Finland

Zaya var inte pappa när han lämnade Irak, och han växte själv upp för tiotals år sedan.

– Det går förstås inte att jämföra föräldraskap i dag med det som var då. Världen har förändrats, säger han.

Men vissa skillnader i föräldraskap ser han: I Irak är ens roll mera tydligt avgränsad – man är pappa, son eller mormor, och håller sig ofta inom de ramarna som förväntas av en.

I Finland har man större möjligheter att utveckla olika sidor av sig själv som ung, menar han. Det är mera samarbete mellan barnen, föräldrarna och andra uppfostringsplatser, som skolan eller inom den fritidssysselsättning man har.

Söndagen tillbringas hemma i städningens tecken

Zaya mottog priset under lördagskvällen i Helsingfors.

Veckan har överlag varit väldigt hektisk, och nu på söndagseftermiddagen efter mässan ser han fram emot att få ha en "vanlig vardag" hemma med familjen.

– Det blir nog att städa lite hemma, åtminstone, säger han.

Målet med priset är att stärka faderskapet

Priset Årets pappa delas ut till personer som "genom sitt exempel och sitt handlande har ökat insikten om faderskapets betydelse och därmed ökat dess uppskattning."

Målet med priset är att stärka faderskapet, stödja möjligheter att kombinera arbete och familj, främja barnets bästa och jämställdheten mellan kvinnor och män.

Det första priset delades ut 2006.

Risto Tuominen bor i Lempäälä och Topi Linjama i Joensuu. Läs mer om dem här.

Reporter
Publicerad: