Unga vuxna borde också i fortsättningen få gratis preventivmedel

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Styrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, har i september fattat beslutet att sänka åldersgränsen för gratis preventivmedel från 25 till 20 år.

Ändringen föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

Detta förslag riskerar att försvåra ungas, speciellt unga kvinnors tillgång till preventivmedel.

Den ekonomiska pressen som nu uppstått kommer göra det svårare för unga att prioritera sin sexuella hälsa.

Ungdomarna, som intervjuats i Svenska Yles artikel 10.9.2024 och även i en av Varhas egna enkäter gjord i november 2023, anser att förslaget om sänkt åldersgräns bara är en kortsiktig lösning.

De anser att det lägger en orättvis ekonomisk börda på unga.

De som tidigare haft tillgång till gratis preventivmedel blir tvungna att finansiera dessa på egen hand, vilket blir flera hundra euro per år.

Den ekonomiska pressen som nu uppstått kommer göra det svårare för unga att prioritera sin sexuella hälsa.

Ungdomar studerar oftast i åldern mellan 19 och 26 år och studerande har redan allt som oftast en ansträngd ekonomi.

Att dessutom bli tvungen att finansiera preventivmedel kommer leda till en stor börda för studerandena och speciellt för kvinnor, då de oftast använder preventivmedel som kräver dagligt intag.

Den ekonomiska klyftan kommer då bara fortsätta öka mellan könen och förvärra den ekonomiska ojämlikheten mellan män och kvinnor.

Kondomer är bästa skyddet mot oönskad graviditet och enda som skyddar mot könssjukdomar, men är inte det alternativet som alla föredrar.

En del kvinnor äter även p-piller för andra orsaker än för att skydda mot graviditet.

Om man har riklig mens eller PMS kan p-piller hjälpa, och vissa sorter av p-piller kan även ha bra effekt mot akne.

Om man tar bort möjligheten för ungdomar mellan 21 och 25 år att få preventivmedel gratis, kan de tvingas till dumma och osäkra val.

Jag skulle vilja att Egentliga Finlands välfärdsområde skulle förstå vikten av tillgång till gratis preventivmedel ända upp till 25 år, så att inte ungdomars frihet och självbestämmande över sin sexualitet och sin kropp måste drabbas.

Om man tar bort möjligheten för ungdomar mellan 21 och 25 år att få preventivmedel gratis, kan de tvingas till dumma och osäkra val, som att avstå från preventivmedel på grund av kostnaderna.

Riskerna vid oskyddat sex kan leda till oönskade graviditeter och könssjukdomar och Egentliga Finlands välfärdsområde riskerar hamna i en negativ utvecklingsspiral.

Varhas motivering till ålderssänkningen är att den årligen skulle spara 400 000 euro, eftersom kostnaderna för gratis preventivmedel skulle minska från 600 000 euro till 200 000 euro, enligt Varhas senaste pressmeddelande.

Men välfärdsområdet verkar inte kunna se att det kan leda till större kostnader i form av vård då unga måste göra aborter och stöd till unga föräldrar, eller behandlingen av könssjukdomar.

Istället för att Varha ska se det som en ”börda” för samhället att ha gratis preventivmedel upp till 25 år, så borde man i välfärdsområdet inse att det är en fråga som ger unga individer möjligheten att fatta beslut om sin egen kropp och framtid.

Linda Johans

Förbundsstyrelsemedlem

Svensk Ungdom

Publicerad: