"Unga människor bör få stöd tills de kan ta hand om sig själva"

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Världen förändras snabbt med den nya teknologin, såsom robotisering och artificiell intelligens, som medförs av digitalisering. Man uppskattar att upp till 36 procent av yrken kommer att försvinna inom de närmaste tio åren. Samtidigt uppstår dock nya yrken istället. De ställer ofta helt nya krav som kräver nya kunskaper. Därför har rätta färdigheterna blivit allt viktigare. I en hårdnande global konkurrens lyckas vi finländare bara genom att säkerställa ordentlig utbildning och forskning och därmed innovationer som baserar sig på dessa.

Utbildningsnivån i Finland har ändå börjat sjunka, investeringarna i forskning och produktutveckling minskar och utbildningen i sin helhet står inför utmaning att möta de föränderliga behoven i arbetslivet. För närvarande har 11 procent av finländska ungdomar som slutar grundskolan så svaga läskunskaper att de inte klarar sig i vardagen. Detta kan sätta ett hinder för vidareutbildning och arbetslivet. Tyvärr har regeringen Sipilä inte funnit nödvändiga lösningar på dessa problem. SDP anser att under den kommande regeringsperioden måste man ta beslutsamma steg framåt på kunskapsväg.

Det är mycket oroande att vi har 115 000 ungdomar i 20–29 års ålder, som saknar examen på andra stadiet, det vill säga gymnasie- eller yrkesexamen. Detta är 17 procent av åldersklassen. I dag är det mycket svårt att få anställning utan utbildning. Mindre än hälften av personer med enbart grundskoleutbildning är sysselsatta, med andra ord deras sysselsättningsgrad är bara 48 procent.

För att förbättra sysselsättningsmöjligheter är det absolut nödvändigt att se till att i fortsättningen varje ung slutför minst en andra stadiets examen. Detta skulle utveckla deras färdigheter och samtidigt förbättra jämlikheten i utbildningen.

Det är alltså viktigt att säkerställa att varje ung får den utbildning och de färdigheter som krävs i det moderna samhället. Ett bra sätt att uppnå detta mål är att förlänga skolplikten från den nuvarande nioåriga grundskoleperioden till hela andra stadiet. Samtidigt ska läromaterial bli kostnadsfria, vilket bidrar till att undanröja hinder för utbildningen. Man bör också garantera att de som har olika utmaningar i lärandet får det stöd som de behöver. Unga människor bör få stöd tills de kan ta hand om sig själva. Detta skulle innebära att man förlänger stödet från 18 till 21 år. Framför allt är detta viktigt för till exempel omhändertagna unga eller unga som riskerar att bli utan utbildning. Låt oss hålla fast vid var och en ung tills hen är mogen nog att bära ansvaret för sin framtid.

Trots att det är mycket viktigt att ungdomar har en andra stadiets examen, ska samhället också driva igenom en reform av ständigt lärande. Då skulle varje finländare få möjligheten att lära sig och uppdatera sina kunskaper med det förändrande arbetslivet. Därför borde man ta steg framåt på kunskapsvägen.

Eeva-Johanna Eloranta

Riksdagsledamot, SDP

Lokala riksdagsledamöter och politiker som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Saara Ilvessalo (Gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml).

Publicerad: