Ukraina diskuterar strålningsberedskap med Östersjöländer - Finland har ny strategi för mätning

Publicerad:

Ukrainas strålsäkerhetsmyndighet berättar om sin beredskap mot radiologiska hot under kriget vid en workshop i Finland på tisdagen och onsdagen.

Mötet ordnas av Strålsäkerhetscentralen och inrikesministeriet, och samlar myndigheter med ansvar för strål- och kärnsäkerhetsfrågor och representanter för flera ministerier. Idén är att diskutera beredskapen inför de hot som strålning och kärnmaterial orsakar i Östersjöområdet, uppger Strålsäkerhetscentralen.

Myndigheter och experter från Sverige, Norge, Danmark, Estland, Litauen, Lettland, Tyskland och Polen deltar också.

Ny strategi

Strålsäkerhetscentralen konstaterar att beredskapen inför eventuella farliga situationer i Östersjöområdet förutsätter ett smidigt samarbete mellan länderna och kunskap om de andra ländernas strategier och verksamhet.

Vid mötet presenteras Finlands första nationella strategi för strålningsmätning som blev klar i somras. Målet med strategin är att öka landets beredskap att hantera nödsituationer med strålrisk samt beredskapen gällande strålningsmätning, uppger centralen.

– Denna workshop är ett exempel på samarbete som siktar på en gemensam uppfattning och en smidig verksamhet, säger Pia Keski-Jaskari, direktör för Strålsäkerhetscentralens avdelning för övervakning av strålning i miljön, i ett pressmeddelande.

Publicerad: