Tvåspråkig pjäs om alger, fåglar och föroreningar i Skärgårdshavet får premiär efter fyra år av arbete

En man klädd i gråa bomullskläder håller en fjäder framför sitt ansikte
I teaterpjäsen Toxic Sea behandlas Skärgårdshavets tillstånd. Janne Kilpiö hör till arbetsgruppen på tio personer som varit med och gjort pjäsen. Foto: Patricia Torvalds.
Publicerad:

En grupp med teaterproffs har under en period på fyra år arbetat fram den tvåspråkiga föreställningen "Toxic Sea" som kommer ha premiär på Vikingalund på Kökar den 26 juli. Fföreställningen är ett ode till havet som bland annat problematiserar föroreningarna i Skärgårdshavet.

– Pjäsen är underhållande och tänkvärd, säger skådespelaren Ragni Grönblom som medverkar i produktionen.

Här krockar finsk och finlandssvensk kultur

"Toxic Sea" är en tvärkonstnärlig pjäs där tittaren får ta del av bland annat monologer, dans, musik och visuell konst.

Men enligt föreställningens regissör Maiju Sallas är det inte endast olika konstformer som krockar utan i "Toxic Sea" möts även finlandssvensk och finsk kultur. I pjäsen som går på två språk finns bland annat scener som innehåller allsång.

– Det här var rätt främmande för mig, jag skulle aldrig ha kommit på att lägga allsång i en föreställning, säger Sallas vars modersmål är finska.

Musiken spelar överlag en viktig roll i föreställningen och i arbetsgruppen ingår två musiker som bland annat komponerat ny musik specifikt för pjäsen.

"Vardagsaktivism"

Produktionen har ett tydligt ekologiskt budskap och arbetsgruppen har bland annat använt sig av forskning, minnen, musik och poesi då de arbetat fram materialet till föreställningen.

– Det här är sommarteater med ett viktigt budskap, men utan att vara "pekpinneteater". Det är lätt att det känns som om man kommer med pekpinnen då man behandlar den här typens teman, men det gör inte vi, säger Grönblom.

Mindre hierarkier och mer frihet uppskattas

Arbetsgruppen består av erfarna skådespelare och konstnärer som alla tidigare arbetat för etablerade teatrar. Nu är de alla glada åt att få arbeta med "Toxic Sea" eftersom det medför större friheter och mindre hierarkier.

– Man känner sig mer delaktig i en sådan här föreställning, säger Grönblom.

I arbetet med Toxic Sea har alla som medverkat bidragit med det som de kunnat och de har själva skött bland annat sin marknadsföring och materialanskaffning.

Kommer visas bland annat i Åbo

Efter föreställningarna på Kökar är planen att visa pjäsen även i Åbo och Helsingforsregionen, men några utrymmen har arbetsgruppen ännu inte bokat.

– Vi gör den först och ser var den passar, säger Sallas.

Men för arbetsgruppen är det viktigt att pjäsen får ha sin premiär just på Kökar och inte i någon större stad som Åbo eller Helsingfors.

– En pjäs som först visas i en större stad och sedan tas ut i skärgården är ändå alltid en stadspjäs, säger Untamo

Lepola, en annan av skådespelarna som deltar i pjäsen.

Teatergruppen har ett tätt samarbete bland annat med föreningen Kökars Kultur.