Tvåspråkig läkarutbildning i Åbo – framsteg
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Läkarutbildning. Det värmer hjärtat hos en gammal Åboläkare och medlem i Åbo Läkarföreningen ÅLF att läsa hur användningen av svenska språket småningom ökar vid läkarutbildningen i Åbo. Detta sker i samarbete mellan Åbo universitet och Åbo Akademi med benäget finansiellt stöd av Eschnerska Stiftelsen (ÅU 9.7.2024).
Redan när jag inledde mina läkarstudier vid Turun Yliopisto sommaren 1972 talades det om att inslag på svenska i läkarutbildningen skulle vara bra. Åbo Läkarförening skickade Stig-Eyrik Björkqvist, salig i åminnelse, och mig från ÅLFs styrelse på besök till någon höjdare inom Åbo Akademis administration för att puffa på samarbete som dock inte blev av; detta var i slutet av 1980-talet.
För något decennium sedan infördes svenskspråkiga kurser i skärgårdsmedicin där bl.a. prof. Markku Koulu var aktiv och uppmärksammades år 2007 med folktingsmedaljen. Prof. Sakari Suominen, aktiv sedan decennier inom ÅLF, har också agerat pedagogisk katalysator av medicinsk undervisning på svenska vid Åbo universitet.
Nu är professor Janek Frantzén i turen att bygga vidare på svenskspråkig kliniskt-medicinsk utbildning (ÅU 28.6.2024). Det ser bra ut.
Samtidigt uppmanar jag medicinekandidaterna med intresse för att förkovra sig i muntlig kommunikation på svenska inom medicinen att söka medlemskap i Åbo Läkarförening. Det går bra genom ÅLFs nätsida. En betydande andel av medlemmarna idag är studeranden och nyligen utexaminerade läkare. Några aktiva peruker finns också med vilket ger en sympatisk blandning av medlemmar i olika åldrar på mötena. ÅLF är det bästa forumet för uppövning av praktisk läkarsvenska.
Robert Paul Emeritusdocent i internmedicin