Två av Finlands dyraste fritidshus till salu i Åboland – att en stuga på Kimitoön kostar nästan tre miljoner är sällsynt

Ilkka Vuoksenturja Oy
Flygfoto av lyxig fastighet vid vatten.
En av de dyraste stugorna i Finland just nu finns på Lövö, Kimitoön.
Publicerad:

Bland de tre av landets dyraste stugor som just nu toppar Oikoties listor finns två i Åboland: i Pargas stad och i Kimitoöns kommun. Det här enligt Oikoties pressmeddelande.

För Pargas del handlar det om en del av Airiston Helmi-fastigheten: ön Säcklilot i Nagu, som är till salu för 2,95 miljoner euro.

Fastigheten i Kimitoön ligger på nordvästra sidan av Lövö (Kasnäs), rätt nära Lövö bro. Den är till salu för 2,8 miljoner euro.

Kasnäsfastigheten beskrivs i försäljningsannonsen som en representationsvilla. Boningsytan på drygt 500 kvadratmeter är indelad i åtta rum. Förutom den utrustning man kan förvänta sig finns här bland annat en stor inglasad terrass med havsutsikt, en bubbelpool, ett gym, en hemmabiograf och en spelhall.

Vid stranden får även större båtar plats och alldeles nära finns en egen tennisplan.

Fastighetsförmedlaren som har hand om försäljningen av Kasnäsobjektet, Ilkka Vuoksenturja, säger att det inte kommit till hans kännedom att det på Kimitoöns område skulle finnas objekt i motsvarande prisklass. Enligt honom hör det här verkligen inte till vanligheterna på Kimitoön.

– Men i prisklassen kring 1,5 miljoner finns det troligen fler fastigheter i området, säger Vuoksenturja.

Del av skärgårdsherrgård

Det aktuella Kasnäsobjektet berättar Vuoksenturja att ingått i en större fastighet – en gammal skärgårdsherrgård – innefattande 21 tomter och ett par öar. De objekten sålde Vuoksenoja ifjol, men lyxfastigheten blev då kvar. Den har varit till salu redan ett tag och försäljningsförhandlingar pågick denna vecka, men nådde inte fram till målet.

Vem som är försäljaren avslöjar Vuoksenturja inte, mer än att det inte handlar om en ortsbo.

Säckilot har varit länge till salu

Säckilot är nästan tio hektar stor och ligger norr om Innamo i Nagu. Att ön är till salu kunde ÅU berätta redan i augusti 2019, i en artikel om det omtvistade företaget Airiston Helmis fastighetsaffärer.

Redan då konstaterades att det här kan bli ett svårsålt objekt.

Huvudbyggnaden är 192 kvadratmeter stor. Här finns fler byggnader, bland annat också två byggnader för övernattning, vardera med sju sovrum med egna badrum. Här finns också en helikopterplattform.

Arkiv/Mikael Sjövall
Hus i skog
Säckilot i Nagu insåg man genast att skulle bli svårsålt.

Den dyraste stugan då?

Dyrast just nu är en timmerstuga, eller snarare timmerslott, i Kittilä (Levi-området) på 3,5 miljoner euro. Stugan är drygt 500 kvadrat stor, med ett spa i källarvåningen.

Oikotie listar också de tre billigaste stugorna i landet just nu: För 9 000 euro kan man få en 55 kvadratmeter stor stuga i Pieksämäki (södra Savolax), för 9 900 euro en 30 kvadratmeter stor stuga i Rääkkylä (norra Karelen) och för 12 000 euro en fritidstomt med gillestuga och garage i Pedersöre.

Kittilä och Sastamala lockar mest

Av Finlands tio attraktivaste stugkommuner finns enligt Oikotie fyra norr om Tammerfors (Kittilä, Kuopio, Lieksa och Kolari) och fyra i södra Finland.

Under våren är det Kittilä, där Levi finns, som haft den största dragningskraften som stugort. På andra plats kommer Sastamala och på tredje plats Kuopio. Raseborg kommer på plats fyra och Pargas på plats sex.

Det flitigast använda sökordet för fritidsbostäder på Oikotie har under våren varit ”Saimaa” (Saimen).

Sastamala betraktas av Oikotie som ett nyfunnet stuglandskap. Landskapet vinner på Tammerforstraktens dragningskraft, som nu börjar synas också i stugaffärerna. För stugor med strandtomt får man just nu i medeltal betala det högsta priset i Birkaland och i Nyland.

Stugboomen i Finland startade som ett coronafenomen våren 2020 och pågår fortsättningsvis.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: