Turismens paradox i Nagu – Framnäsdebatten visar hur stort intresse krockar med småskalighet

kvinna med glasögon och randig topp
Publicerad:

Turister är bra.

Turister är på semester och är beredda att betala för tjänster och upplevelser.

De äter gärna på café eller restaurang och barn som vill ha glass får det oftare och lättare om familjen är ledig och turistar än om det är en vanlig torsdag i början av mars.

Det köps mer öl och svalkande cider när det är semester, det dricks vin i solnedgången och det är lätt att unna sig något extra när man vistas på eller besöker en ort som inte hör till vardagen.

Turister använder pengar och ger lokala företagare ett välbehövligt tillskott i kassan.

Ingen tvekan om det.

De senaste årens hemestrande har fått många finländare som aldrig tidigare har besökt den åboländska skärgården att komma hit för ett par dagar, en vecka eller två.

Många som länge har talat om att cykelsemestra har gjort slag i saken och trampat runt i skärgården längs Skärgårdens ringväg. Också många husbilsturister från det inre av Finland har kört till exotiska ställen som Korpo och Houtskär, för att få njuta av den småskaliga charmen som just tack vare sin småskalighet erbjuder stora och annorlunda upplevelser.

Turism, när den är som bäst. Javisst.

Carina Holm
sandstrand i finländsk skärgård
Framnässtranden kan också se ut så här utanför turistsäsongen.

Och det är ungefär här som turismens paradox uppstår.

Ju fler som delar ljuvliga paddlingsbilder från den åboländska skärgården och vackra norrsken, desto fler blir intresserade och vill också besöka Nagu, Korpo och så vidare, för att själva få ta del av det tjusiga.

Ju fler som kommer för att uppleva småskalighetens storhet, desto trängre om saligheten blir det.

Den debatt som nu håller på att ta fart i Nagu är ett utmärkt exempel på hur svårt det är att öka turismen och de besökandes antal och bromsa, på en och samma gång.

"Nagubor vill inte ha parkering för husbilar vid Framnäs" skrev ÅU i går.

Bland annat Nagu ungdomsförening och Folkhälsan i Nagu motsätter sig planerna i ett öppet brev till beslutsfattarna i Pargas. Bland dagens insändare sällar sig också pensionärsföreningen Festingarna till motståndarna.

På en liten ort representerar aktiva föreningar många invånare.

Det råder brist på camping- och husbilsplatser inte bara i Nagu utan i hela skärgården. I Pargas finns Sollidens camping än så länge, men den hotas av de storslagna Havisplanerna, som går ut på att bland anat bygga ishall och boende där Solliden finns i dag.

I längden blir bristen på campingplatser och husbilsparkeringar ohållbar, eftersom skärgårdsstaden samtidigt vill satsa på fler turister.

Som bäst är ett campingområde under arbete vid Skärgårdsvägen nära kyrkan i Nagu.

Tanken är att det ska avlasta Framnäsområdet, där det under somrarna brukar stå husbilar olovligt parkerade till och med för långa tider.

Ungdomsföreningen måste till exempel sommartid ta bort en säkring för att förhindra att caravanare använder el utan lov (ÅU 1.3.2023).

Turister tar plats.

De behöver kissa, de vill duscha och bada bastu, de behöver plats för tält, husvagnar och husbilar, speciellt där utbudet av hotellsängar är begränsat eller obefintligt.

En del av charmen med skärgårdsturism är just det småskaliga. Det finns inga megahotell med tusentals bäddplatser, det finns inga stora anläggningar. Samtidigt är intresset för att besöka skärgården med Nagu i spetsen stort.

Hur man ska bevara det småsakligas charm samtidigt som man skapar lösningar som fungerar också på sikt, när besökarantalet växer är ingen lätt fråga.

Det går nämligen inte heller att blunda för att allt fler turister samtidigt sätter press på infrastrukturen i skärgården. Finns det inte officiella campingplatser eller husbilsplatser så fortsätter fler och fler att parkera olovligt och på fel ställen. Det skapar dålig stämning och missnöje.

Går det att hitta lösningar som fungerar både för Naguborna och för dem som vill besöka Nagu?

Reporter, ledarskribent
Publicerad: