TS-koncernen låter besiktiga Österbladska husen igen – och Åbo stad väntar tålmodigt

Arkiv/Monica Forssell
Slitna trähus på en snöig gata.
Dragkampen om husen på Österbladska tomten fortsätter.
Publicerad:

Det är redan flera år sedan som Åbo stad bad ägaren av Österbladska tomten att snygga upp de gamla trähusens fasader. Husen står på Slottsgatan och Köpmansgatan i centrum av Åbo.

Tomten ägs av bolaget Österblad vars huvudägare är mediekoncernen TS-yhtymä.

Det var meningen att bolaget skulle snygga upp husen senast 2017 men ingenting hände. På våren 2022 presenterade man istället skisser för nya hus på tomten och i tre alternativ av fyra skulle de gamla husen rivas.

Husen har varit rivningshotade redan i ett par decennier och dragkampen om uppsnyggningen av fasaderna har pågått ungefär lika länge.

Åbo stad hade en del invändningar mot planerna och bollade tillbaka skisserna men efter det har det varit tyst och planläggningsavtalet med staden har gått ut.

Före julen var det meningen att staden skulle skicka en ny uppmaning till TS -yhtymä och bolaget Österblad att snygga upp husen, men det här blev inte av.

I stället beslöt man ordna en syn på tomten i slutet av januari i år.

Enligt granskningsingenjör Kyösti Heino ska tomtägaren då ha presenterat en halvfärdig besiktning av husen och nu väntar man på staden på den slutliga husbesiktningsrapporten.

-- Vi väntar på rapporten och när vi har den funderar vi på hur vi går vidare, säger Heino som har den uppfattningen att tomtägaren vill förlänga det gamla planläggningsavtalet som gått ut.

Varför en ny husbesiktning utförs nu då det inte är mer än ett år sedan en tidigare husbesiktning förblir oklart.

Österblads vd Pasi Halonen vill inte svara på några frågor vare sig om husbesiktningen eller planläggningsavtalet. Han hänvisar istället till TS-yhtymäs vd Heikki Ketonen. Honom har ÅU inte lyckats nå för en kommentar.

Granskningsingenjör Heinonen var inblandad i processen också 2016 och har i en tidigare intervju i ÅU förklarat att orsaken till att man för fem år sedan inte tog till hårdare tag mot TS-yhtymä som struntade i stadens uppmaning, var att en planläggningsprocess skulle inledas. Man ville vänta och se om husen skulle rivas eller inte.

Uppdatering 8.3 kl 14:21: En mening om att dragkampen pågått i över två decennier har lagts till och i första meningen har orden första gången strukits.

Webbchef, reporter
Publicerad: