Trygghetslarmet är viktigt för äldre
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha föreslår sparåtgärder som sannolikt leder till ökade kostnader på sikt. Varhas budskap är dessutom motsägelsefulla.
I programmet ”Tjänster för äldre” står bland annat följande: ”Målet med tjänster för äldre är att varje ålderstigen person i Egentliga Finland kan bo kvar i det egna hemmet länge med stöd av hemvården och stödtjänster”.
En viktig stödtjänst för många är att ha ett trygghetslarm, en larmknapp som bärs runt handleden så att man kan kalla på hjälp om man till exempel har fallit.
Kimitoöns kommun beviljade trygghetslarm i preventivt syfte också till äldre som bor hemma och ännu klarar sig utan hemvård.
Man såg att trygghetslarmet var en stödtjänst som ökade tryggheten och kunde skjuta upp behovet av tyngre och mycket dyrare vård.
Varha har nu aviserat en skärpning av kriterierna för trygghetslarm från och med år 2024.
Förändringen innebär att personer som inte har regelbunden hemvård eller en närståendevårdare inte längre kan få ett trygghetslarm genom Varha.
Kimitoöns råd för äldre och för personer med funktionhinder uppmanar tjänstemän och politiker i Varha att fundera en gång till.
Att bevilja de äldre mångsidiga stödåtgärder skjuter upp behovet av tyngre och mycket dyrare vård.
Kimitoöns råd för äldre och för personer med funktionshinder Ghita Edmark, ordförande Leif Lindgren, vice ordförande Esko Antikainen Ingmar Forne Kerstin Gabrielsson Ben Johansson Janina Kaita Merja Keijonen Tryggve Röblom Birgitta Storbacka Ros-Mari Ölander